FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Jädrans tjuvskyttar


Efter gyttjebadet. Chobe River, Botswana, julafton 2010. Foto: Håkan Eklund.

Då och då brukar jag kolla in dagstidningar i länder som jag bott och jobbat i, liksom för att hålla koll på tingens ordning. Eftersom en familjebekant skall åka till Botswana nästa vecka kom jag på att gå in på en webbtidning och uppdatera mig om läget där.

Efter en stunds "skrollande" hittar jag nyheter om en massa tjuvskjutna elefanter uppe vid gränsfloden till Namibien. Tråkigt. Och bara för betarnas skull ... och kanske som hämnd för att två tjuvjägare dödats av anti-tjuvjakts enheter. Det är också förslag på gång att helt stoppa safarijakten i Botswana, men det tror jag inte lyckas. Rika safarijägares lobbyister skall man inte räkna ut ...

Detta hittas på tidningen Mmegis hemsida: http://www.mmegi.bw/index.php?sid=1&aid=652&dir=2012/August/Tuesday21

At least 19 carcasses of elephants have been found in the Kasane area since the shooting of two alleged Namibian poachers by the BDF anti-poaching unit on July 17 (2012), Mmegi has established. "Ever since the July shooting of two Namibian poachers, our anti-poaching officers have found 15 carcasses of elephants with tusks removed," the Commander of the Botswana Defence Force (BDF), Lieuetenant General Gaolathe Galebotswe, said at his inaugural press briefing at Sir Seretse Khama Barracks yesterday.

Inlagt 2012-12-05 15:12 | Läst 1851 ggr. | Permalink
jag blir också upprörd och ledsen varje gång jag läser liknande rapporter. Själv har jag varit flera gånger i södra Afrika, huvudsakligen för att leta efter och fotografera betydligt mindre djur som skalbaggar, scorpioner etc. men det är alltid mäktigt att få se elefanter och noshörningar.
//Stanislav
Svar från Håkan Eklund 2012-12-05 20:28
Ja, tänk att döda dessa stora och mäktiga djur för att den asiatiska marknaden skall få
tillgång till elfenben, för alla möjliga ändamål... Sjukt. Och noshörningar dödas för att man skall kunna såga av hornet och göra potenspulver åt småväxta i österland ...
- Hawk