FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Om att sätta mål för året


I väntan på båtsäsongen. Satava, Åbo 5 januari 2013. Foto: Håkan Eklund.

Sitter och skissar på allt som jag skall föresätta mig att göra under året; en intressant process! Jag delar upp det hela i en massa olika grupper: familj, jobb, fotografering, resor, skribentverksamhet, motion etc. Sen gör jag mycket specifika delmål, som skall ligga inom möjligheternas gräns. Allt detta skriver jag ner i slutet av min kalender, där det finns en massa tomma sidor att fylla.

Jag har en mycket god erfarenhet av att programmera mitt undermedvetna med tydliga mål och instruktioner.  Detta har jag sysslat med i många år, och det funkar. Mycket skulle ha blivit ogjort utan detta ... trots att jag också vet att mycket blir ogjort ... Men, får jag ens hälften gjort, är det bra - speciellt om listan är lång och ambitiös!

Jag har t.ex. föresatt mig att besöka gymmet 180 gånger, dvs. 15 per månad (har bara 12 gånger kvar för januari ...). Har föresatt mig att i år skriva 60 tidningsartiklar som skall publiceras, dvs. 5 per månad. Och så vidare. Ifjol hade jag beslutat att ta en användningsduglig bild per dag, missade 3, men fick ihop 263. I år blir det ett nytt försök. I fjol hade jag föresatt mig att göra minst en fotobok (glömdes bort), i år har jag dubblat antalet ... Och så här kan man hålla på, och jag tycker att det är både roligt och värdefullt.

Titta på idrottarna, de om någon kan konsten att sätta upp specifika mål, vad det är för resultat som de strävar till - vi har mycket att lära av dem!

På engelska säger man "If you aim at nothing, you hit nothing ...". Det håller jag med om.

Var på dan ute med hunden och tog ett antal bilder för dag 5/365.






Inlagt 2013-01-05 21:55 | Läst 1010 ggr. | Permalink
Håller med dig även om jag för mig personligen är dålig på det! Jobbmässigt är det lättare.
Ha det gott!
ewa
Svar från Håkan Eklund 2013-01-08 21:42
Men tänk hur mycket vi "gör för jobbet", men sällan planerar lika detaljerat med framförhållning för vårt privatliv!
- Hawk