FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Viktigt med delmål


Snöslask i Åbo. 30 januari 2013. Foto: Håkan Eklund.

Detta med att sätta upp delmål, för att nå det riktiga målet, är viktigt. Annars funkar det inte. Och detta kan förstås gälla vad som helst.

Jag glömmer aldrig när jag satt och lyssnade till en äventyrare och klättrare som på en konferens berättade om att sätta mål. Han ritade upp Mount Everest (8850 m) och sig själv stående nere vid "foten". Han sade att om han skulle fokusera på toppen, så skulle han krokna av bara tanken - eftersom han visste vad det krävde. Han sade att han istället alltid fokuserade på dagens etapp, alltid. Då funkade det, då orkade han.

Kom idag att tänka på det när jag for till gymmet, och vet att jag i morgon kommer att nå det delmål jag ställde upp - att gå 15 gånger/månad till gymmet. Idag var det 14:e gången, och i morgon sista januari.

I början av året satte jag upp en massa mål att sträva till under året, bl.a. det att besöka gymmet 180 gånger. En bit in på månaden insåg jag att det måste brytas ner i delmål, för att kunna ha koll på läget. Och se, då blev det enklare. Det vill jag erkänna, en massa dagar skulle jag helst ha slingrat mig, att nu får det vara - men eftersom jag visste att jag då skulle sabotera delmålet, fick jag den energi som krävdes för att fara dit. Och efteråt känns det så bra, speciellt efter en avslutande kvart i en nyrenoverad bastu.

Och inte skulle jag iddas fotografera varje dag om jag inte hade mitt 365-dagars (dagboks)projekt ...
I snöslasket idag tänkte jag tillbaka på alla fina köldbilder som tagit under januari, som nu är kul att titta på. Utan "projektet" skulle också de vara otagna.

Inlagt 2013-01-30 19:13 | Läst 6082 ggr. | Permalink
Hej Håkan! Det var intressant att läsa dina funderingar kring delmål och tror kanske det kunde passa mig också. Här i Stockholm är det också varmt just nu/ Ha det fint/ Danne
Svar från Håkan Eklund 2013-01-30 20:24
Jag har kommit underfund med att det går rätt bra att programmera sig själv, om man bara gör det!
Det är så effektivt, att man nästan blir skrämd ... dvs. hur mycket man kan få till stånd om man bara sätter saker och ting i system.
- Hawk