FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Adjö Hbl


Från svärmors höghusfönster. Åbo. 1.12.2013. Foto: Håkan Eklund.

Hufvudstadsbladet är en anrik dagstidning i Finland (grundad 1864) och den största på svenska i landet. En tidning som jag alltid gillat, men inte längre ... Plötsligt har bladet blivit fullkomligt intetsägande, desstutom ett utpräglat annonsblad. Sånt vill jag inte betala för; det lilla läsvärda är inte värt det jag betalar i pren.avgift (dessutom har jag två andra regionala dagstidningar, som faktiskt ger mera trots att de är relativt "små"). Hellre köper jag fotoböcker och -tidskrifter för "Hbl-pengarna".

Jag vet inte vad som pågår på Hbl:s redaktion, men de har tydligen tappat greppet om hur man gör en intressant, läsvärd och attraktiv dagstidning. Tyvärr.

Halva sidanatalet är fyllt med annonser som täcker minst halva sidan. Hälften av nyhetesmaterialet består av små notiser från olika nyhetsbyråer med gamla nyheter, dessutom "snuttifierade". Och mycket av (resten av) materialet gäller endast huvudstadsregionen.

För en aktiv nyhetskonsument (internet, teve, radio ...) är det mesta redan noterat, dessutom mer eller mindre i realtid.

Det enda läsvärda hittas på kultursidorna och i dagens blad (1.12) hittas exakt en läsvärd artikel, det är Anna-Lena Lauréns rapport från Ryssland "Putin behöver profilerade syndabockar".

När nuvarande prenumerationstid går ut om nån vecka får det vara slut. Adjö Hbl.

Nr 335/365.

Inlagt 2013-12-01 21:24 | Läst 1579 ggr. | Permalink
Du får byta ut Hbl mot Hasselblad-magazine där brukar det i alla fall finnas en del bra naturfoto. ;)
Tidningen heter visst Viktor nu för tiden, men kallades HBL-Magazine förr har jag för mig. :)
-affe
Svar från Håkan Eklund 2013-12-02 20:14
Låter som en god idé!
- hawk
Tyvärr blir det en nedåtgående spiral när man drar ner på kvaliteten. Då tappar man läsare och måste spara igen. Och då tappar men ännu fler.

Tror det är bättre att välja vad man ska bevaka, som att strunta i sporten, än att dra ner över hela linjen.
Svar från Håkan Eklund 2013-12-02 20:21
Ja, jag kan bara inte fatta att så många dagstidningar inte vågat göra de stora och radikala förändringar som defacto krävs. De kan ju inte tävla om nyheter längre, och att börja snuttifiera nyheter är ju döden (det är ju som att kopiera nätet ...), och att publicera idrottsresultat i minsta detalj är väl inget för en pappersprodukt - där är ju nätet bättre.

Det som skulle vara tidningarnas styrka, fördjupning, expertkolumner/-krönikor, intressanta fotoreportagen etc tycks man glömma bort, eller inte satsa fullt ut på. Dessutom skall allt paketeras snyggt, med bra layout - precis som tidskrifter gör.


Journalisterna skall skickas ut på fältet och sluta med att sitta framför datorn och plocka ut material från nätet ...
- hawk
Jag gav upp Hbl för några år sedan då de började profilera sig mera huvudstadscentrerat och började med ÅU i stället och har inte ångrat mig.
Svar från Håkan Eklund 2013-12-02 20:21
Ja, egentligen är lokaltidningen ÅU betydligt intressantare idag än Hbl.
- hawk