FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Afrikafåglar


Mindre flamingo, Nata, Botswana 22.12.2010. Foto. Håkan Eklund.

Just nu är det regnsäsong i södra Afrika och det var grönt överallt i Botswana under våra 11 dagar där. Och gott om ytvatten. Vi gjorde en kort tur med vår 4WD till kanten av Makgadikgadi Pans och lyckades fotografera en stor flock med flamingo som sen landade i en liten vattenfylld "saltsjö". I mina anteckningar har jag noterat ca 300 mindre flamingo och ett tiotal av den större arten.

Nu när jag kollar bilden inser jag att antalet är i underkant, på bilden finns det säkert minst 500 flamingofåglar, kanske ännu fler. Det är alltid svårt att bedöma antalet individer i täta flockar. Och stora fåglar tenderar man att underskatta antalet på. Hur som helst, en vackrare flock med fåglar får man leta efter.

Lake Makgadikgadi var i tiden en jättestor sjö, ca 80 000 km2 stor, som sen torkat ut under de senaste 10 000 åren och blivit en stor "saltpan" som endast har ytvatten under år med rikliga regn. När vi bodde i Botswana i början av 1990-talet körde vi tvärsöver området med våra svenska vänner, det tog oss två dagar - med tältövernattning någonstans mitt ute i ingenstans. Att köra på en saltpan har sina risker, det är lite som att köra på is, det kan finns vatten under den torra ytan ...

Alltså gäller det att köra i andras hjulspår, och lita på att det är ok.

Inlagt 2010-12-31 11:50 | Läst 5898 ggr. | Permalink
Hej Håkan.
Det ser ut som en intressant och trevlig resa ni har gjort.
Som djur och naturmänniska är det alltid roligt att läsa andras äventyr, blir lite avundsjuk bara;-).
Gott nytt år.
Mvh Håkan Sundström.
Svar från Håkan Eklund 2011-01-02 12:03
Hej du, och god forsättning på det nya året! Ja, det är alltid intressant att röra sig i natur, var den än är ... Förstås ger det en extra kick att röra sig i mera exotiska områden; och en genuint naturintresserad borde någon gång besöka Afrika - närmare än "Edens lustgård" kommer man nog inte.
h. Håkan