FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Alla älskar bra berättelser


Ikväll utanför gymmet. Åbo 2.11.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 306/364.

Ok, nu har jag sträckläst Bea Uusmas prisbelönta bok från 2013 (= Augustpriset för bästa fackbok). 270 sidor från början till slut. Och vilken berättelse, och vilken berättarteknik! Sånt som också bildvisare kunde utnyttja. Köpte boken igår på Landvetter utanför Göteborg, inför flyget hem från Vårgårda. Kunde bara inte lämna den ...

Saken är den att människor älskar bra berättelser. Bra berättade!

Och det är just det som Bea U till 100 procent har lyckats med i sitt detektivarbete med att komma underfund med hur medlemmarna i Andrés polarexpedition egentligen dog ute på Vitön i oktober 1897. I snart hundra år har polarforskare, journalister och läkare försökt lösa gåtan.

Jag tror att Bea U har gjort det. Läs boken, njut - och hitta svaret. Synnerligen logiskt och väldokumenterat.

Det som många inte vet är att ingenjör André är den första person som anlänt till Finland genom luften ... Under en träningsflygning hösten 1893 med en vätgasballong hamnade han på drift, och hamnade "redlöst" ute på ett litet skär i Åbolands skärgård (Brunskär). Han hoppade ur korgen när den släpade längs vattnet, hamnade att tillbringa en natt ute på ett litet skär, medan ballongen fastnade i en tall ett tiotal km bort (i Korpo). Men det är en annan historia.
http://svenska.yle.fi/artikel/2006/09/08/ingenjor-andree-nodlandar-i-korpo

Bilden ovan ser "manipulerad" ut, det är den inte. En exponering, lite kontrasthöjning i LR. That is all. Ett magiskt ljus för en kort stund, innan jag försvann in i gymsalens energiflöde.

Inlagt 2015-11-02 21:55 | Läst 1279 ggr. | Permalink
Spännande, den måste man kanske införskaffa. Fin bild!

Med vänlig hälsning, Peter
Härlig bild från hamnen med de gamla kranarna!