FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Alla har en historia


Ljus i tunneln. Motorvägen mellan Helsingfors-Åbo. Söndag 26.2.2012. Foto: Håkan Eklund.

Undvek frestelsen att besöka bokhandlar i Helsingfors, de besöken tenderar att bli dyra. Senaste numret av Kamera & Bild (nr 2/2012) från en tidningshylla fick räcka. Hade stort nöje av artikeln "Alla har en historia" som handlar om en intervju med fotografen Åke Ericson (www.akeericson.com).

Han fick sin första bild publicerad i Strängnäs tidning när han var 14 år (stare utanför köksfönster). Efter det är meritlistan lång och han har vunnit många internationella priser.

Intressant att läsa hur han lyckades fotografera och smuggla ut 33 rullar film från ett turistbesök i Nordkorea. En av bilderna blev sen vald till Årets bild i klassen Utland (vilket år nämns inte) och hans unika Nordkoreabilder har visats på utställningar och publicerats i ett antal länder.

Beundrar alla dessa fotografer som orkar tillbringa långa tider i svåra miljöer, i kris- och krigförande länder. En av hans bilder från ett sjukhusrum i Zambia är mycket gripande och talande, liksom de flesta av bilderna som visades i reportaget. Dramatiska och talande bilder i svartvitt.

Han har också gett ut boken "Kosovo in progress" som skulle var kul att se.

Inlagt 2012-02-26 21:53 | Läst 5110 ggr. | Permalink
Köpte också den tidningen. Det var ett mycket intressant intervju med Åke. Mer sådant vill jag se i tidningarna, inte bara bilder eller reklam, utan bilder och berättelser från fotograferna, stora som små, kända som mindre kända.
Skön bild, får känslan av att det är jag som sitter i bilen på väg hem från en tung dag på jobbet och där borta är ljusningen och lugnet.

PS. http://www.akeericson.com ska det vara, smög sig in ett O i din länk ovan.