FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Andra gången gillt


Skrikörnsslätten i Nousis. Fredag 28.8.2020. Foto: Håkan Eklund.

En större skrikörn har under veckan hållit till i detta odlingsområde en knapp halvtimme norr om Åbo. I morse steg jag upp kl. 05, åkt dit, tänkte att jag skall söka efter övernattningsträdet. Men det visade sig vara omöjligt. Fick ge upp. Dessutom låg det dimma över slätten som skymde sikten. Såg inte heller skymten av en enda ornitolog, tänkte att örnen kanske dragit vidare.

Åkte dit på nytt i kväll och stötte på ett femtontal skådare. Ingen hade sett den. En blå kärrhök hona jagade fram och åter över stubbåkrarna, ibland mobbad av en tornfalk. Trevligt att följa med deras förehavande i tubkikaren.

Men ingen örn.  Dock - femton ögonpar med fin optik brukar ge resultat.

Och ja, efter 45 minuter såg jag hur alla svängde kikarna åt ett visst håll (jag höll mig lite på sidan om, gillar inte allt pratnojs från dylika grupper ...). Kollade själv med kikaren, fick bara in en björk med några skator.

Gick fram till gruppen för att höra mig för, och se - just i den björken satt örnen! Men en bit ner bland lövverket med bra skyddsfärg (långt avstånd). Den kraftiga näbben lyste gul = nr 220. Nu är det bara tio arter kvar till årets mål.

Inlagt 2020-08-28 18:47 | Läst 1618 ggr. | Permalink
Vad kul med skrikörn! :)
Roligt att höra att du inte gav upp efter första försöket.
Sitter den i trädet på bilden här menar du?

Iaf Grattis!
Svar från Håkan Eklund 2020-08-29 11:52
Nej, denna bild togs på morgonen när jag kammade noll (det solitära trädet på bilden är en lönn).
- hawk
Joakim88 2020-08-29 17:02
Okej, ja det var just därför som jag frågade, tyckte inte att trädet var en björk hehe :)
Grattis, ja andra fotografer o ornitologer utgör en bra guide till objektet. Först ser man alla bilar, sedan är det alla människor och sist om man har tur så kommer objektet.
Svar från Håkan Eklund 2020-08-29 11:53
Precis så är det!
- hawk
Grattis till skrikörnen. Jag har fått se några ovanligare fåglar bara för att det har stått en massa skådare och tittat på något. Oftast delar de villigt med sej och när de ser att man bara har en "klen kamera" får man oftast titta i någons fina tubkikare.
Hälsningar Lena
Inte fel att få in större skrikörn. För mig hade det blivit ett livskryss.

Daniel