FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Äntligen


Aura å, Åbo 24 januari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Äntligen kom det lite snö, men med fel temperatur. Ordentlig snö"oväder" en kort stund på förmiddagen, sen lugande det ner sig, blev varmare (+ 3C) och genast började det smälta. Typiskt.

Dessutom hade jag inte mycket tid för fotografering, satt på ett superintressant seminarium på Sjöhistoriska institutet en bit nerströms från den här (öl)båten, men offrade lunchen för snömoddsbilder. Vad gör man inte för konsten ...

Seminariet handlade om "Petsamo och havet", dvs. den korridor mellan Norge och Ryssland som vi hade ut till Norra ishavet mellan 1920 och 1945. Vi lyckades prata loss området från ryssarna i samband med självständigheten, men förlorade det igen till Sovjetunionen efter andra världskriget. Samerna i området använde ju kusten som sitt sommarhem, när de fiskade. Vintertid flyttade de en bit in i landet, till vinterbyarna.

Verkligen synd att vi förlorade denna kontakt till ishavet, detta område borde vi ha köpt tillbaka av ryssarna under Jeltsins tid, när Ryssland var nere för räkning. Nu under Putins tid är det hårda bandage igen.

Inlagt 2008-01-24 16:24 | Läst 5317 ggr. | Permalink
Intressant det du skriver.Har själv boken om "Petsamo trafiken" som handlar om frivilliga svenskar som körde så länge det gick och hämtade "varor"bl.a flygplansdelar som sattes ihop i Sverige för att sen hjälpa finnarna i kriget från luften.
Ang "skolt"samerna så gick det ett tv program om dessa för ganska längesedan.Däruppe torde finna sgott om foto motiv...
Svar från Håkan Eklund 2008-01-27 19:52
Vem har skrivit boken? Skulle vara kul att läsa.
Ang. skoltsamerna så lär deras språk avvika mycket från ex. nordsamernas.

h. Hawk