FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Årets Naturbild


Utsikt från utskärsstaden Hangö. 8.10.2011. Foto: Håkan Eklund.

För första gången på 10-15 år har jag missat fotofestivalen Årets Naturbild i Helsingfors, som i skrivande stund just avslutats på Finlandiahuset. Jag hade igen veckoslutsjobb inbokat (sen ett år tillbaka), som oturligt nog kolliderade med evenemanget.

Årets Naturbild i Finland valdes ut från 11 466 inlämnade bilder. Av dem plockades 750 ut till semifinal, av dem prisbelönades 40 bilder. Många av fotograferna är kända naturfotografer i Finland, som gett ut många naturfotoböcker.

Vinnarbilden ser ut så här: http://palkitut.vuodenluontokuva.fi/ - dvs ett klassiskt däggdjursporträtt av en rödräv tagen av Kai Fagerström. Han har bl.a. gett ut en bok om djur i ödehus tillsammans med Heikki Willamo.

Serievinnarnas bilder hittas här: http://palkitut.vuodenluontokuva.fi/sarjavoittajat.htm

Alla 40 prisbelönta ser ut så här: http://palkitut.vuodenluontokuva.fi/palkitut.htm

Henrik Lund som vann växtserien är också aktiv medlem i BioFoto Finland.

Inlagt 2011-10-16 21:10 | Läst 6582 ggr. | Permalink
Många fina bilder här , vet inte vem som är bäst men det som slår mig vid första titten är att de är väldigt inspirerade av 1x.com ser det ut som.
Kanske så det skall se ut om man vill vara med i toppen
Svar från Håkan Eklund 2011-10-18 11:45
Ja, detta med tävlingar är ju en "relativ aktivitet". Vad som nu är bäst av drygt 11 000 bilder kan man fråga sig; Lassi Rautiainen brukar jämföra fototävlingar för Lotto, dvs. någon har bara tur och får sin bild utplockad ...

h
Många fina bilder...bara synd att vi inte har sådana här tävlingar i Sverige.

// Daniel
Svar från Håkan Eklund 2011-10-18 11:48
Trots att man kan olika åsikter om fototävlingar, så är det ju en bra PR grej för de organisationer som arrangerar, och de fotografer som får pris. Alltså en PR grej från början till slut.

Detta med naturfoto är dock otroligt välordnat i Finland, med en gemensam nationell förening (dock enbart med finska som förenintsspråk), och sen vår lilla BioFoto Finland som har svenska som föreningsspråk (de flesta som är med i BFF är ju tvåspråkiga, och också medlemmar i den stora, men där "drunknar" man bland 3000 andra - därav BFF som är liten och gemytlig).

h
Många fina bilder med olika motivområden. Inspirerande.
Svar från Håkan Eklund 2011-10-18 11:51
Ja, visst är det ju trevligt att titta på prisbilder. Det är ju sen en annan sak när man inser att man har likadana bilder själv, i sitt eget bildarkiv ...
Jag har dock en viss aversion emot att tävla med bilder, och har ännu inte kommit mig för att delta i detta megajippo. Kanske den dan kommer ...

h.

(hälsingar från Lassi Rautiainen som jag träffade i går i H.fors)