FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Att ibland vara rädd


Från savannen, Hirvensalo, Åbo. 28.10.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 301/365.

Ibland längtar jag ut till Afrikas ändlösa savanner.

När jag såg gräsets färgnyans bakom denna rönn ett stenkast hemifrån klickade det till i långtidsminnet, och några minnesfiler aktiverades när jag ibland på arbetsresor tältade ensam långt ute på savannen i Botswana.

Härliga tider när man ibland också lärde sig hur det känns att vara rädd (ormar, lejon, krokodiler ...). Försökte alltid sätta upp tältet i tid, så länge det var ljust, att omgivningen hann inspekteras. Det lyckades inte alltid.

Det är bara hälsosamt att ibland lära sig hur det är att vara en del av ett naturligt ekosystem där man själv också är ett bytesdjur; när det gäller att se sig för. För att överleva.

Jag hade hört så många historier om möten med giftormar att jag ibland drömde om svarta mambor som jagade mig. De kan ju röra sig framåt "stående på stjärten" med en fart som är avsevärd.

Minns ännu hur obehagligt det kändes att gå i gräs under det första halvåret i Botswana, småningom blev man avtrubbad och orkade inte längre vara rädd. Men några potentiellt farliga ormmöten hann det ju bli under två år i landet , bl.a. med en spottande kobror.

Inlagt 2014-10-29 10:29 | Läst 2735 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Låter som en modig man, tror inte att jag skulle bli avtrubbad där. Fast som Nalle Puh sa " det är inte svårt att vara modig om man inte är rädd".
Vilken upplevelse det måste ha varit. Tvekar om jag hade vågat! Det hör jag (läser) jag gärna mer om.
Bilden är jätteläcker, det är något speciellt med svajande gult gräs.