FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I gryningen


Per Brahe. Åbo 3.2.2014. Foto: Håkan Eklund.

I gryningen, på väg till jobbet stannade jag för att ta några bilder på herr Brahe som så kavat blickar mot domkyrkan intill. Samtidigt slog det mig att jag själv glömt det mesta om denna generalguvernör; en stor del av det som pluggats in under tidiga skolår har tyvärr avdunstat.

Det är i sig ganska märkligt hur lätt man vänjer sig med en massa historiska byggnader, statyer etc. i stadsbilden, och sen inser hur lite man egentligen själv kan berätta om deras historia. Tur att det finns källar till hands, som igen visar på vikten av det skrivna ordet!

Kollade in Wikipedia för att friska upp minnet, här ett litet klipp:

"Per Brahe (d.y.), född 18 februari 1602Rydboholms slott, Rydbo, Östra Ryds socken, Uppland, död 12 september 1680Bogesunds slott i Uppland, var en svensk greve till Visingsborg och riksdrots från 1640 till sin död. Grännas grundare. Han var son till Abraham Pedersson Brahe (därmed sonson till Per Brahe d ä) och Elsa Gyllenstierna.

Per Brahe d.y. gjorde en stor insats för utvecklingen i Finland, bland annat genom att bidra till grundandet av Kungliga Akademien i Åbo och flera städer.

1637 utnämndes han till generalguvernör över Finland, och 1641 till riksdrots. Som guvernör över Finland bidrog han till bland annat grundandet av städerna Tavastehus och Nyslott (1639), Brahestad, Kristinestad, Kristina och Villmanstrand (1640), Kajana (1651) och Brahea i norra Karelen och Veckelax Nystad (1653). Han medverkade också till Helsingfors flyttning till en plats närmare havet. År 1640 medverkande han till grundandet av Kungliga akademien i Åbo (som efter Åbo brand flyttades till Helsingfors 1828 och nu verkar som Helsingfors universitet). 3 februari 1641 grundade också Brahe Finlands första trivialskola i den lilla staden Nykarleby. Under sin tjänstetid i Finland förlänades han det s.k. Brahelinna län i Savolax och friherreskapet Kajana. Uttrycket "I grevens tid" anses syfta på hans guvernörsperiod.

Kungliga Akademien i Åbo grundades den 26 mars 1640 och var det tredje (Uppsala 1477, Dorpat 1632, Lund 1666) av de fyra svenska riksuniversiteten under stormaktstiden. Universitetet hade fyra fakulteter och undervisningsspråket var latin. Liksom i det övriga europeiska universitetssystemet inledde studenterna studierna vid den filosofiska fakulteten och specialiserade sig sedan vid den teologiska, juridiska eller den medicinska fakulteten. Undervisningen och forskningen vid akademien var starkt knuten till den lutherska teologin och den europeiska humanismen. Universitetets uppgift var främst att utbilda präster, tjänstemän, läkare och officerare. Under stormaktstiden hade Kungliga Akademien ungefär 250 studenter.

Efter Finska kriget fick akademien 1808 namnet Kejserliga Akademien och 1828, efter Åbo brand, flyttades det till Helsingfors och fick namnet Kejserliga Alexander-universitetet. Sedan Finlands självständighet 1917 är namnet Helsingfors universitet.

Kungliga Akademien bör inte förväxlas med Åbo Akademi eller Åbo universitet, även om också dessa räknar sig som arvtagare till akademien."

Inlagt 2014-02-03 09:47 | Läst 2219 ggr. | Permalink
Mycket intressant! Trevligt med historia. Med den kunskapen "lever" Brahestatyn i Åbo.
Norr om Gränna finns en borgruin som heter Brahehus.
"I grevens tid" kan också har ett annat ursprung, nämligen i betydelsen "Fint folk kommer sist" till en fest.
Svar från Håkan Eklund 2014-02-03 11:22
Ja, historia ger en djupare dimension och förståelse av ens omgivning, om man lite skrapar på ytan ...
- hawk
Tack för lektionen Håkan. Det är alltid kul att lära sig mer om det som varit.
Svar från Håkan Eklund 2014-02-03 11:23
När jag kollade in för en stund sen märkte jag att min egen text saknades, hade glömt att spara. Nu satte jag in en del av den texten på nytt.
- hawk
Trevligt med din berättelse. Är man på plats så kan man åstadkomma en hel del. Fick i skolan lära mig att Per Brahe reste mycket omkring i Finland, och kunde därigenom rätta till saker och ting, som han såg under sina resor. Även Gustav Vasa var i Finland nästan ett helt år. Likaså var Gustaf den III under långa perioder i Finland. Tyvärr så skulle han också ha sitt eget lilla krig där, som ändå till sist slutade lyckligt. Mvh / Hans .
Svar från Håkan Eklund 2014-02-03 11:25
Ja, Gustavs lilla krig slutade med att vi blev "ryssar", som vi sen krigade oss fria ifrån ...
- hawk
Fin bild och intressant med historielektionen!
/Niklas
Intressant läsning o mycket fin bild därtill! Hälsn, LO
Svar från Håkan Eklund 2014-02-04 13:13
Ja, Sveriges och Finlands gemensamma historia är intressant. Som många av dagens generationer inte vet ett dyft om (speciellti inte i Sverige, eller inne i finska Finland). En orsak till varför jag som bor i Finland bloggar på en rikssvensk "sajt" ... :-)
- hawk