FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Besök i ödebyn


Vägen till ödebyn, Paljak - som skymtar i fonden. 13 augusti 2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 225/365.

Gjorde en utflykt till skogsbyn Paljak, i min gamla hemkommun Oravais, som sen länge stått öde. I dag finns två gårdar kvar som används som fritidsbostäder.

Åren 1940–1960 bodde ett fyrtiotal personer i Paljak, flertalet av dem baptister. Från att ha varit nio familjer skedde sen en utflyttning som småningom resulterade i att hela byn tömdes på folk. En del emigrerade till Sverige, andra flyttade till Jakobstad och Gamla Vasa.

I Oravais sockens historia skriver Bror Åkerblom om byns religiösa liv och om den märkliga väckelsevåg som hösten 1890 utgick från Pensala till den isolerade byn i skogen. Den första baptist som predikade i Paljak var Johan Rausk.  Om en expedition till skogsbyn 1895 skriver han i Finska Månadsposten:

I början av november gjorde jag ett besök i Paljak. Med en staf i handen gick jag den en mil långa vägen öfver kärr och mossar. Vännerna voro mycket glada öfver min ankomst. Jag var där i sex dagar. Till följd af starkt motstånd samlades lite folk. Förliden vinter såg det mycket lovande ut där och många dörrar stodo öppna för oss.

Vandringarna med egen mat i ryggsäcken genom ödemarken till Paljak var dock inte förgäves. Många av byborna kom till tro och Rausk fick leda förhandlingarna då en dotterförsamling bildades i Paljak; den hade tjugotre medlemmar 1902.

Inlagt 2019-08-13 21:58 | Läst 338 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Skriver om

Innehållskategorier

Arkiv