FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Bio Foto Norden - ett förslag


Den gamla eken. Pargas, Lenholm 16.3.2011. Foto: Håkan Eklund.

Häromdagen utkom Naturfotografen nr 1/2011 - som ges ut av Bio Foto (Norge) och når alla medlemmar i Norge, Sverige och Finland.

Läser  om den växande svenska avdelningen, som via en fin webbplats (http://www.biofoto.se/) fått fart på sin egen organisation. Det är bra! Också vi i BioFoto Finland har snart en egen webbplats klar att publicera, efter det kommer vi säkert också att växa. Vi skall hålla vårt första årsmöte i Estland i slutet av maj.

En artikeln i Naturfotografen bådar förändring: det känns ju lite avigt att en stor avdelning i Sverige (med många egna lokalavdelningar i landet) skulle fortsätta som ett ”lokallag” under Norge. De vill troligen bli självständiga – men ändå behålla Naturfotografen som medlemstidskrift.

Detta manar till ”action” från Norge; Bio Fotos stadgar är inte längre ändamålsenliga och hela organisationen borde omstruktureras! Jag anser att Bio Foto inte får "splittras", det är ju unikt med en gränsöverskridande naturfotoförening i Norden!

Mitt förslag är att det skulle finnas en "paraplyorganisation" som heter Bio Foto (eller varför inte Bio Foto Norden) med styrelsemedlemmar från alla länder som är med (t.ex. i proportion till antalet medlemmar). Under denna organisation finns sen BioFoto Norge, BioFoto Sverige och BioFoto Finland, där var och en sköter sina medlemmar/områden (var finns Danmark och Island ...?).

Dessa landsorganisationer får sen själva sprida ut sig i en massa regionala ”lokallag”, allt enligt behov.

Men sen: tidskriften Naturfotografen skulle samtidigt formas om till att bli en verkligt allnordisk tidskrift, dvs. med innehåll från de olika länderna, med artiklar från Norge, Sverige, Finland på norska o svenska (också på danska om de kommer med)! Lite som Camera Natura. Hittills har ju Naturfotografen varit en övervägande "norsk affär".

Detta koncept som jag föreslår är ju en win-win situation. Via det skulle Naturfotografen bli unik, som den enda allnordiska fotoföreningstidskrift och Bio Foto en allnordisk naturfotoförening! 

Inlagt 2011-03-17 14:56 | Läst 7220 ggr. | Permalink
Hej Håkan. Jag har länkat in din bloggpost på Biofoto.se /FW
Det händer konstiga saker när man kommenterar bloggen. Jag gör ett försök till.
Hej Håkan. Jag har lagt en länk till din bloggpost på biofoto.se /FW
Svar från Håkan Eklund 2011-03-17 21:03
Hej Frode, det är helt ok.
Kul om någon också skulle ha en åsikt i frågan.
BioFoto har ett unikt föreningskoncept, med en allnordisk potential. Undrar om norrmännen förstår det?
mvh Håkan
Håller i princip med om vad du skriver Håkan. Vi har en bra dialog med Norrmännen inför bildandet av ett fristående Biofoto Sverige... Naturfotografen är bra men lite dyr, den norska kronan är dyr för oss svenskar, lite svårt med språket också.... /Claes
Jag vill inte gå sakerna i förväg, men vi planerar att presentera vår visionen för ett fristående BioFoto Sverige på det kommande årsmötet den 2 april. Vår ambition har hela tiden varit att få till något som alla vinner på, eller som du skriver "en win.win situation". Från den nuvarande styrelsen i det svenska lokallaget är förhoppningen stor att vi ska lyckas med detta. Det återstår kanske en massa detaljer att lösa, men förutsättningarna och framför allt viljan att försöka fixa detta finns.

/Mats - Kassör i lokallag BioFoto Sverige