FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

BioFoto Finland


Vid BFF:s middagsbord i Estland, Algallika 28.5.2011. Foto: Håkan Eklund.

Så har vi då haft vårt första officiella årsmöte för BioFoto Finland; vi valde att arrangera mötet i samband med en fotoexkursion till västra Estlands finaste blomstermarker.

Vi bodde enkelt och trevligt i mysiga B&B Algallika (http://www.algallika.ee/?c=introduction&l=en) som är en ombyggd bondgård med 13 bäddplatser. Utanför sjöng höksångare (2 par) och härmsångare, bland annat. Och vi hade ett mycket trivsamt veckoslut i goda vänners lag.

Senaste år lät vi registrera vår BFF- förening och våra stadgar godkändes av myndigheterna under sommaren. Det  betyder att vi nu är en "juridisk person" med alla rättigheter och skyldigheter som föreningslagen i Finland föreskriver. Vi ser oss som ett komplement till den helfinska föreningen Suomen Luonnonvalokuvaajat (med 3000 medlemmar); vi skall inte konkurrera med dem utan bara ta hand om den kustsvenska delen av landet där vi kan ha svenska som vårt föreningsspråk. Många av oss är ju sen länge tillbaka medlemmar också i den finska storföreningen.

Eftersom vi är svenskspråkiga känner vi oss också som en naturlig del av den skandinaviska BioFoto-familjen, med många lokalföreningar  i Norge och Sverige.

Jag valdes till BFF- ordförande för 2011 och med i styrelsen sitter  ytterligare 3 damer (Tuija, Eva, Heidi)  och 2 herrar (Roger, Krister) + 2 suppleanter (Annika, Jonatan); ett ungt (de flesta) och dynamiskt gäng. Vår första utmaning är att etablera en kommunikativ webbplats, att börja tota ihop till en vandringsutställning med temat "Vår kust" och att värva nya medlemmar. Vår ambition är inte att bli någon stor förening, får vi inom fem år ihop ett par hundra medlemmar är vi mer än nöjda.

Vi har ju egentligen funnits till som förening sen 2008, men all osäkerhet med BioFoto i Norge/Sverige samt tidskriften Naturfotografens vara eller icke vara - gjorde att vi tog  time out för ett tag. 

Nu när BioFoto Sverige har valt att bli en nationell förening såg vi det som naturligt att fortsätta på vår egen inslagna linje, dvs. att registrera oss som en officiell förening i Finland. Nu kör vi alltså igång på riktigt! Det skall bli en kul resa. Trevligt också med kommande nya kontakter västerut!

Under lördagen exkurerade vi bland blommande vårblommor i  Europas största löväng i Laelatu
(http://www.maaturism.ee/index.php?id=kannattaa-katsoa&sid=199), ett växtrike av guds
nåde (guckuskon blommade!). Här finns också massor med intressanta fåglar (sommargylling, lundsångare, mindre flugsnappar etc).

Inlagt 2011-05-31 15:42 | Läst 6858 ggr. | Permalink
Grattis till nyvunna friheten och nationella oberoendet i BFF !!

Bengt Silfverling, västlig granne, biofoting nr 2167