FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Björnfunderingar


Björn vid sjöåteln, Kuhmo 23.8.2008. Foto: Håkan Eklund.
(Obs. - björnen har försetts med "halsband" av forskare, för att kunna följas).

Trots att många svenska och norska naturfotografer aldrig uppger i sina bildtexter var deras björnar och vargar är fotograferade, är en stor majoritet fotograferade i Lassi Rautiainens "naturfotostudio" i Kuhmo, Finland - intill den ryska gränsen. Den som känner terrängen i LR:s "studioområde" känner snabbt igen platserna där publicerade bilder är tagna. I ärlighetens namn tycker jag att dylika bilder gärna kunde redovisas för vad de är, dvs. fotograferade i "åtelmiljö". Oftast är det ju enda möjligheten att enkelt och snabbt kunna få bilder av dessa skygga och svårtillgängliga arter. Alternativet är att spendera halva livet med att på måfå vänta i skogen att en björn eller varg skulle passera inom fotoavstånd ...

Egentligen är de flesta av vargarna och björnarna i LR:s "studio" ryska, dvs. de är födda i på den ryska sidan - och vad björnarna beträffar så övervintrar de flesta där. På andra sidan gränsen (i detta område) finns det just inga människor, vägar eller andra störande moment (t.ex. intensiv jakt). Tack och lov. Annat är det i Finland och Sverige där varje hektar tycks vara inmutat av ett girigt ekonomisamhälle.

Det är klart, bilder på björn och varg (och havsörn) fotograferade från gömslen i närheten av utlagda åtlar finns det idag ett överflöd på. De är inte längre unika. Ändå anser jag att de fyller in viktig informativ uppgift: det är betydligt trevligare att titta på bilder av levande rovdjur, än dito med skjutna och nerblodade djur. Det senare gäller främst björn. Och det är viktigt att bilderna presenteras i sammanhang där man också försöker skapa en större förståelse och kunskap om dessa fina och värdefulle ursprungsarter i vår nordiska natur.

Så länge det förekommer en mycket utbredd tjuvjakt på stora rovdjur (främst varg, både i Sverige och Finland) som bara tystas ner, och så länge som myndigheter på mycket lösa grunder ger dödsdomar åt kringströvande ungbjörnar och -vargar bara för att en okunnig allmänhet med attitydproblem så kräver, anser jag att dessa naturfotoföretagare som sysslar med organiserad åtelfotograferingsverksamhet borde premieras med medalj.

Det är nämligen så att alla som på nära håll kunnat studera vilda björnar och vargar från ett gömsle (LR har många företagsgrupper och "helt vanliga människor" som kunder) har ändrat uppfattning till fördel för dessa unika däggdjur. Och trots att dessa "åteldjur" lärt sig utnyttja dessa "smörgåsbord" , och vet att det sitter människor i "trälådorna" i närheten, så är de tillräckligt kloka för att kunna skilja på olika intressegruppers avsikter. När naturfotograferna vandrar ut till sina gömslen är de säkert ibland iakttagna av björnarna, som vet att dessa människor inte vill dem något illa. Kommer det jägare med bössor och hundar vet de också att nu är det en helt annan kaliber av människor på gång.

De kan läsa vårt kroppsspåk. Björnarna i Kuhmo är enligt statistiken lika svårjagade som på andra ställen - trots att många säkert sett en massa naturfotografer i området. Vilket visar att de kan skilja på "folk och fä"; nu på måndagen börjar björnjakten i Kuhmo, i andra delar av Finland startade björnjakten 20.8.

Inlagt 2008-08-30 21:59 | Läst 9727 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Så klokt skrivet. Och en fin björnbild i vacker miljö.