FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Björnstudie


Gammelbjörnen närmar sig. I gränszonen Finland/Ryssland. Kuhmo 4.9.2010. Foto: Håkan Eklund.

Det är lärorikt och intressant att se hur många kojnätter och -besök som behövs för att få ihop ett brett bildmaterial av en enda art, t.ex. brun björn. Först och främst är man ju oerhört begränsat beträffande rörelsefrihet där man sitter i sin lilla "trälåda" (jag brukar undra vad björnarna tänker om oss människor som måste spärra in oss i dylika små burar ...) med några fotogluggar till sitt förfogande.

Sen har ju björnarna sina egna rutter som de använder i området, vädret och ljuset är vad det är under kvällarna (mera sällan är björnarna kvar på morgnarna) och under olika årstider.

Ok, visst är det inflation på denna typ av bilder, liksom bilder på örnar vid åtel etc. Men det stör mig inte det minsta, jag är mycket intresserad av att studera dessa djur och lära mig mera om dem. Och egna bilder är bra att ha i samband med debattartiklar och motsvarande.

På bilden ovan närmar sig en av de äldre björnarna från ryska sidan, känner vittring av mat (utlagd fiskrens), Jag försökte fokusera manuellt mellan stammar och gräs, lyckades få några användbara rutor.

Inlagt 2010-09-08 11:11 | Läst 5810 ggr. | Permalink
Hej Håkan, jag avundas ditt tålamod och jag är säker på att din naturupplevelse är fantastisk varje gång du ser våra vilda skygga djur i skogen. Man behöver inte få en perfekt bild för att känna sig nöjd där i lådan antar jag?
mvh Tommy
Svar från Håkan Eklund 2010-09-08 13:44
Hej Tommy. Det skulle vara värdefullt om så många människor som möjligt kunde få en möjlighet att stifta bekantskap med våra fina däggdjur, som så många som inte vet något har så starka åsikter om.

Tänk hur många björnar och vargar som skjuts bara för att folk tror att de är ett hot mot människor; det är de inte alls. De är en del av vår vilda ursprungsfauna, vi måste lära oss att leva med dem.

Har man i en massa dygn haft dessa djur på nära håll, inser man hur ens relation till dem växer, och det sista man kan tänka sig är att vara rädd, däremot skall man ha respekt för dem.

Nu i höst har det skjutits en massa björnar i Finland för att de ätit äppel i trädgårdar .... Björnar behöver äta bär under hösten för att klara 6 månader i ide, om det är ont om bär i skogarna söker de sig till ställen där det finns mat. Men då blir folk hysteriska och ringer polisen, som i sin tur ringer jägare, som i sin tur provocerar björnarna att bli hotfulla, och se - då får man skjuta! Och det handlar nästan uteslutande om unga björnar, sådana som ser ut som små nallar bredvid de riktigt stora och gamla som vi sett många av från gömslena.

Finlands nationaldjur är björnen, men det skulle man inte tro när man ser med vilken ignorans man dödar dessa fina djur.

mvh Håkan
Jag har full respekt för din syn på saken och jag håller med dig Håkan om det du skriver.
Lycka till i din fotsatta närstudie av dessa vackra djur som måste få ha plats i vårt samhälle.
9 miljoner svenskar måste kunna hantera några björnar och vargar.

mvh Tommy
Jag var i Finland förra veckan, strax utanför åbo, och satt och tittade lite på tv och vips kom det ett varningsmeddelande en textremsa som talade om att en björbhona och unge var inne i ett samhälle och man varnade folk för att ge sig ut .
Svar från Håkan Eklund 2010-09-09 07:48
Ja, detta är ett nytt fenomen som visat sig göra björnarna en "björntjänst". Det slutar med att polis tillkallar jägare, som sen hittar orsaker att skjuta björnarna.

Kanske är det polisernas hämnd på en kollega som dödades av en björnhona för ett 10-tal år sen i kommunen Ruokolahti nära gränsen (vill jag minnas)?!

Det som hände är i korthet följande: en kille (polis till yrket, ledig när det hände) var ute på en joggningsrunda, rundade en krök och hamnade "i famnen" på en björnhona med ungar. Hon "viftade" instinktivt undan honom med labben som råkade riva upp en halspulsåder (vill jag minnas), som ledde till döden. Björnhonans brott var att skydda sin ungar; medierna gjorde det till något helt annat.

Notera: det som människor kallar för "anfallande björnar" handlar oftast om björnar som försvar sig eller sina ungar. Björnar har inte människor på menyn, de är vegetarianer till 75 %, speciellt på hösten.

Visst skall vi alla möta vilda djur (tamhundar inkluderade ...) med respekt, men den rädsla och hysteri som nu piskas fram av medier är mycket olustig. Ett exempel på det okunskapssamhälle (beträffande natur) som växer fram!

h. Håkan
Det är så tråkigt i dag med mediernas genomslag som ofta blir så fel.