FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Bokfynd i snöslask


Första snön i Åbo. 9 december 2011 kl. 14.40. Foto: Håkan Eklund.

På vägen tillbaka från en sen lunch beslöt jag att söka reda på ett antikvariat som en kompis tipsade om igår. Körde genom stan i vinterns första snöslask, härligt! Bilden ovan togs när jag parkerade utanför antikvariatet på Trädgårdsgatan.

Och vilket ställe sen! Kaos, men ändå med nånslags systematik. Hittade massor med böcker på svenska, som inte är någon självklarhet i finländska antikvariat. Hittade fotografen Kaj Dahls "I Ålands övärld" (1976), fotografen Tore Johnsons "Färdmän från isarna" (1964), Heikki Willamos "Eläinkuvaus" (1988) (dvs. om djurfotografering),  Sven Sjöbergs "Rysshärjningar i Roslagen" (1981), Paavo Rintalas "Fjärrpatrullen" (1964) och Nils Wikbergs "Jag var krigsfånge" (1942).

Den sistnämnda boken handlar om en finlandssvensk konstnär som blev tillfångatagen av bolsjevikerna i februari 1940 (vinterkriget), en dokumentär berättelse som det inte finns så många av. "Färdmän från isarna" är en klassiker, som handlar om de sista riktiga säljaktfärderna ute på Bottniska vikens isar, dvs. österbottnisk kustbor som varje vårvinter drog ut i "fälan", en jaktkultur som försvann i början av 1970-talet. Författare är journalisten Jan Sundfeldt och fotograf Tore Johanson.
En reportagebok som är av stort dokumentärt intresse.

Samtliga böcker är synnerligen intressanta böcker. En del har jag från tidigare, men det är bra att ha "pärlor" att ge bort vid behov. Heikki Willamos naturfotobok har jag sökt länge, kul att hitta den. När den boken gavs ut var inte Willamo lika känd i naturfotokretsar som han är idag (han är ju också finsk redaktör för Camera Natura, har studerat i Umeå i tiden, och talar rätt bra svenska).

Inlagt 2011-12-09 15:10 | Läst 2706 ggr. | Permalink
Kanske man borde handla böcker nästa gång man är i Åbo. En stad som är trevlig att besöka med färjan från Stockholm. - Nilserik