FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Brådis i mörkret


Första snön. Hemskogen, Hirvensalo 24.11.2010.

Ibland brukar jag undra hur folk som inte har jobb överlever november och december? Speciellt tänkte jag på dylika saker efter hemkomsten från många år i soliga och varma länder.

Då insåg jag flera saker, bl.a. följande: Det är inget under att många är så fokuserade på arbete i våra nordiska länder, det finns ju inga frestelser! Åtminstone inte under den "mörka årstiden".

Det är exakt så som jag existerat under den senaste veckan, och ännu en vecka framåt. Drunkar just nu i jobb, som jag inte klagar över (att redigera artikelmaterial är trevligt, dock tidskrävande), och jag bryr mig fullkomligt strunt i att det är mörkt och kallt ute. Det är egentligen bara bra, dvs. inga frestelser ...
I ett varmt land finns det frestelser, trots att det är mörkt på kvällarna. Att sitta på en uteservering i shorts är ju aldrig fel ...

Men snart är det verklighet. Botswana väntar, men innan dess skall ett nytt tidskrifsnummer produceras. Därför får det vara hur ogästvänligt väder som helst, där ute alltså.

Fast egentligen finns det väl inget dåligt väder; allt sådant är ju relativt. Eftersom vi inte kan påverka vädret, utan bara oss själva, så är det enklare att själv anpassa sig - och inte klaga. Det har jag också lärt mig den hårda vägen. Året efter hemkomsten från Afrika hatade jag Finland, Norden och dessa breddgrader. Speciellt vinterhalvåret. Tills jag insåg att det var jag som måste programmera om mig, det gjorde jag. Och sen dess har det gått bra.

Inlagt 2010-12-03 16:10 | Läst 6095 ggr. | Permalink
Jag håller med dig, vädret är ju något som vi inte kan påverka och intressant det du skriver om varför vi är så arbetssamma här uppe i norr, det har kanske med klimatet att göra.
Det har man ju hört otaliga gånger tex att finnarna är så flitiga och arbetssamma. Fin vinterbild!
Svar från Håkan Eklund 2010-12-04 19:36
Jag brukar ibland reflektera över detta med genhistoria, att det bara är de aktiva och arbetssamma som genom årtusenden överlevt på våra breddgrader... Där vinterhalvåret måst ha varit en stor utmaning för våra förfäder.
Nog är svenskar o norrmän lika "flitiga och arbetssamma" ...

h. Håkan
Visst är det en period på hösten, då det är mörkt och regnigt, som onekligen kan kallas för dåligt väder. För min del tar den perioden då snön kommer. Nu har vi ju haft snö i två veckor och en del mycket fina dagar.
Svar från Håkan Eklund 2010-12-04 19:37
Så sant, och idag fick vi 30 cm mjuk, vit och lätt pudersnö på några timmar. Härligt!

h. Håkan
Ja, svenskar o norrmän är lika flitiga men jag har hör det så många gånger som andra generationens invandrarbarn när det diskuteras här i sverige om invandrare att finnar är minsann så duktiga på att jobba.