FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Brännvinskrydda


Äkta johannesört (Hypericum perforatum). Åbo 14.8.2012. Foto: Håkan Eklund.

Det är väl försent nu ("knopptiden" förbi), men för den som är intresserad att krydda brännvin är johannesörten en bra kandidat.

Följande resept hittas på Reseptcentralen (http://www.receptcentralen.se/drinkar/brannvin-kryddat-med-johannesort/)

Brännvin kryddat med johannesört

Ingredienser (1 portion)

  • ½ dl knoppar från johannesört
  • 70 cl brännvin (t.ex brännvin special)

Tillagning

  1. Lägg knopparna i en flaska som rymmer 75 cl.
  2. Öppna flaskan.
  3. Häll i brännvinet i flaskan.
  4. Låt dra i 3 veckor.
  5. Filtrera bort knopparna.
  6. Provsmaka, buteljera och låt helst stå några månader innan konsumtion.

Inlagt 2012-08-15 11:58 | Läst 3559 ggr. | Permalink
Blir litet förvirrad av receptet här. Först lägger man i knopparna i en flaska och sedan skall man öppna den? Hur f-n får man i knopparna? /Frode
Svar från Håkan Eklund 2012-08-17 10:21
Så sant, jag hade inte ens läst receptet. Ett exempel på bortglömd korrekturläsning ...
Sen så är det ju inte meningen att man i text skall berätta "allt", dvs. att öppna flasken först. Det gör ju att man indirekt idiotförklarar läsaren ...
- Hawk
Det kan nog bli så när man först provsmakar och sedan skriver recept.....
Svar från Håkan Eklund 2012-08-17 10:22
Ja, det blev kanske väl starkt ...
- hawk
Fin blomma - brännviddskrydda :<)
Svar från Håkan Eklund 2012-08-17 10:25
Det finns två snarlika arter av johannesört, denna känns bl.a. igen på de svart prickarna ytterst längs kanten av kronbladen. Den andra arten, fyrkantig johannesörrt, har en "fyrkantig" stjälk, bl.a.
- Hawk