FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Bronsåldersskärgård


Forngravar, Bäckishällorna, Kimo. Augusti 2011. Foto: Håkan Eklund.

Sista semesterveckan tillbringade jag och hunden ensamma på stugan; härliga dygn utan kontakt med yttervärlden. Det vill säga ingen radio, internet, ingen el-ström ... Dessutom inget rinnande vatten eller andra bekvämligheter. Ekologiskt så det förslår.

Men det är så jag/vi vill ha det. Allt det bekväma är ju vardag idag och då blir ju det enkla lyxigt. Åtminstone känner jag och fru A det så. Vatten fanns i överflöd från regnskurar, samlat i såar under stuprännor ... Fungerar helt utomatiskt ...
Och ute på gården har jag byggt en "Kalaharigrill" av stenar, där lagas gourmetmaten på glödbädd. Inne räcker det bra med en Trangia.

Men det var inte det som jag ville plocka fram, utan stenarna på bilden ovan. Vårt fritidshus på farfars gårdstun ligger nämligen i bronsåldersskärgård. 500 m från stugan, uppe på en liten bergsrygg ligger en rad med forngravar. Ordentliga stenhögar som får fantasin i rörelse; hur såg det ut för 2000 - 3000 år sen när detta var utskärgård? Intill gravarna inne i skogen ligger lämningar från ett dåtida säljägarboställe, utgrävt av en massa arkeologist bevandrade, under ledning av forskare från bl.a. Umeå universitet. Och hur orkade dessa säljägare släpa ihop alla dessa stenar, många vägar säkert 100 kg! Och vilket språk pratade dessa människor? Detta ligger ju i den smala svenskspråkiga kustremsa (ca 10-15 km just här i trakten, mellan det finska Finland och havet ..) som kallas för Svenskösterbotten.

Ja, sånt funderade jag och hunden på när vi en och annan kväll traskade upp till berget för att njuta av stillheten. Som sällskap hade vi dubbeltrast och två smalnäbbade (sibiriska) nötkråkor. Och i bärriset fanns det kråkbär, lingon, odon och blåbär i massor.

Idag är det från denna forntida strand  ca 5 km (fågelvägen) till dagens havsstrand (Oravaisfjärden).

Inlagt 2011-08-30 22:40 | Läst 4892 ggr. | Permalink
Roligt att ha hittat till din blogg! Jag hittade hit när jag försökte göra lite research till mitt egna inlägg om Bäckishällorna (har även länkat till detta inlägg där) :) Ha det så bra!/Maria från Kimo (www.mariasmemoarer.com)
Svar från Håkan Eklund 2020-12-29 13:57
Kul, först nu hittade jag kommentaren! (29.12.2020)
- hawk