FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Brutus på scen


Brutus Östlings sothöna. Fotomässan 8.11.2015. Foto: Håkan Eklund.

Skulle det utlysas en landskamp Sverige - Finland, i genren bildvisningar (naturfoto), skulle Sverige vinna 10-1. Jag kan snabbt räkna upp tio duktiga svenska naturfotografer som är duktiga på scen, men har kanske bara en från Finland som är på samma nivå.

Det finns massor av superduktiga finska naturfotografer, som tar superbra bilder, men de flesta är inga "estradörer". Några är bra på att skriva; de flesta är dock inte bra på att uppträda och berätta kring sina bilder. Tyvärr. Dessutom har de svenska naturfotograferna hela världen som marknadsplats, de verkar vara hemma överallt - medan deras finska kollegor oftast tassar omkring i det egna reviret. Inget fel i det, men när deras böcker sällan översätts till andra språk (förlagen inte alltid intresserade ...), förblir de okända för en större marknad. De skulle förtjäna ett bättre "öde".

Jag har ett recensionsex av Östlings bok "Bevingat" (Årets Pandabok 2016) som jag skall presentera i olika tidningar, därför var det kul att ta del av hans bildpresentation på Fotomässan. Mycket underhållande inför stor publik.

Dessutom gillar jag att många svenska naturfotografer är "bevarandefokuserade", dvs. uppmärksammar sådant som hotar mångfalden i naturen, att uppmärksamma vanliga människor om vad som håller på att ske med många arter. Skulle fler människor (speciellt beslutsfattare) ta sig upp på "barrikaderna" skulle mycket som ödelägger våra ekosystem gå att stoppa.

Där tycker jag att många finska naturfotografer är alltför veliga. De fokuserar mest på att presentera tekniskt fina bilder, men har en känsla av att de inte vågar "slå näven i bordet" och visa på sånt som alla borde bli upprörda över, och sätta press på beslutsfattare.

Inlagt 2015-11-08 19:07 | Läst 631 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

Missade tyvärr denna presentation fast Brutus Östling är en av mina favoriter. Hörde honom dock i Säter i sommar och han kan verkligen hålla medryckande föredrag.
Hälsningar Lena
Brutus är proffs på detta med.
Tror säkert ni har många i Finland också.
Gun-Inger
Missade honom också tyvärr. / Björn T

Skriver om

Arkiv