FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Capas Out of Focus


Svartbräken (Asplenium trichomanes), Trollshovda, Ekenäs. 12.10.2008.
Foto: Håkan Eklund.

Har igen haft en helt fantastisk Robert Capa session i kväll; jag kan inte erinra mig att jag njutit mera av någon fotografs berättelser än Capa i boken "Slightly Out of Focus". Det är som att uppleva striderna i Nordafrika, Italien, landstigningen i Normandie (6.6.1944), befrielsen av Paris etc. från en helt ny vinkel; Capas. Och då får man skratta i all bedrövelse. Mellan verserna är det vin kvinnor och sång för hela slanten, med Ernest Hemingway som best buddy etc.

Mycket är säkert överdrivet och tillrättalagt, men en sak är säker - Robert Capa kunde skriva lika bra som han fotograferade. Om inte bättre ... Han skulle ha blivit en fin romanförfattare, och det var egentligen det som han också hade velat bli.

Annars: idag söndag en härlig solig och varm höstdag i fält. Tillbringade hela dagen med Artkursen i ett spännande bergsområde med klyftor, raviner, stup, urskog, skogskärr i kanten av en fin skärgård. Det blev många nya arter, mest mossor och lavar, men också några kärlväxter, bl.a. svedjenäva och svartbräken som är avbildad ovan. Den senare växte på en bergsvägg i halvmörker, men digitalt går allt att ordna, också utan blixt (ISO 1600, f 5,6 och 1/80 s).

Inlagt 2008-10-12 22:11 | Läst 5265 ggr. | Permalink
Läste precis ut den i dess svenska översättning ("Krigsfotografen"). Fantastiskt bra historieberättare. Slutet kommer jag nog aldrig att glömma.
Svar från Håkan Eklund 2008-10-13 08:05
Visste inte att den också finns på svenska.
Har ännu inte kommit till slutet ...

h. Håkan
Tack för tipset. Nu är boken beställd.