FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Corbijn en höjdare


Rolling Stones på Fotografiska. 2.10.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 276/366.



http://fotografiska.eu/utstallningar/utstallning/1-2-3-4/

"Utställningen 1-2-3-4 på Fotografiska är en hyllning till Anton Corbijns arbete inom musikbranschen, en resa som påbörjades för över 40 år sedan. Den presenterar en relation mellan porträttfotografi och musik i en passionerat kreativ process som knappt längre existerar. Med stor respekt för varandras konstnärliga uttryck formade Anton Corbijns fotografi bilden av musikerna han arbetade med, medan han själv blev världsberömd för sin extraordinära förmåga att fånga deras värld. Att porträttera på det sätt som Corbijn gjorde är idag mycket ovanligt. Magasinen har gått från att efterfråga bilder med personligt uttryck till att vilja ha det felfria iscensatta, för att ”play it safe”. Och Anton Corbijns fotografi är allt annat än ”safe”: det är vågat och passionerat, av en man som ser fotografin som sin största kärlek."

Inlagt 2016-10-03 20:08 | Läst 605 ggr. | Permalink
Håller helt med. Jag gillar framför allt hans ödmjuka sätt att fotografera. Enkelt och känsligt. Dessutom är utställningen snyggt hängd med fotografierna i olika grupper.

Bertil
Svar från Håkan Eklund 2016-10-13 09:41
Jepp, gillade hur utställningen var arrangerad.
- hawk
Jo då nog fotograferade han med hänsyn till artisternas imagen tro inget annat. Det är en välbekant uppgörelse mellan arttitten och fotografen och artisten. Att tro att Corbjins bilder tänger under ytan är internat. Vicki Goldberg har skrivit en lång essä om tennomenet i sin essä samling Light Matters utgiven på Aperture.
Svar från Håkan Eklund 2016-10-13 09:40
Vad jag förstod av det hela var att han själv hjälpte till att bygga upp artisternas image. Det visar att han var mer än bara en avbildande fotograf ...
- hawk