FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Dagboksnoteringar från ett björngömsle

Med bestämda steg. Vid ryssgränsen i Kuhmo. 12.8.2017.  Foto: Håkan Eklund. Nr 224/365.

Är installerad i fotogömslet kl.17.30. Det är vindstilla, mulet och varmt. Och underligt nog - myggfritt.

Hittar en gammal dagbok i gömslet med Bosse Kristansons anteckningar från 3.6.1997; intressant läsning.

Kl. 19.20 dyker de första korparna upp, en stund senare ett stilla regn som upphör lika snabbt som det började. Kl. 20.10 är ljuset perfekt, men inget att fotografera ...

En stor flock med sädesärlor drar förbi, plus tre gulärlor. Höstflyttning. Kl. 20.38 landar sju gluttsnäppor på myren och jag räkar in 27 korpar. De senare är viktiga, de garanterar att allt är ok.

Skymningen gör sig påmind, och det betyder björn ... Kl. 20.50 ser jag den första i skogskanten, sen en till, och en tredje. The show is on ... Till slut är det sex olika björnar utspridda över arenan, som snällt väntar på mattur.

Jag försöker mig på panorering med lång slutartid när någon av björnarna passerar. Plötsligt skymtar jag en rörelse i myrlaggen längre bort, kollar med kikaren och hittar två vargar! Den ena är vit, den andra är grå. Jag känner den vita, som jag fotograferat tidigare, för många år sen. Det är "Vaalea tyttö" som Lassi Rautiainen kallar den, en alfahona som nu är 12 år gammal. Tar några bilder, men de är lite för långt borta. Men det har ingen betydelse, jag har bättre bilder från tidigare.

Kl. 21.15 anländer en gammal havsörn. Den flyger runt några varv och sätter sig till slut i en torraka mittför gömslet. Men fotoljuset är inte längre något att hurra för.

Jag nöjer mig med att studera dessa fina arter med kikaren: 6 björnar, 2 vargar och 1 havsörn. Mitt i tajgan intill gränsen till Ryssland - dit vi kör i morgon ...

 Inlagt 2017-08-12 23:05 | Läst 518 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

Spännande förstår jag, bilden blir riktigt dramatisk med björnen som forsar fram, dom är imponerande! Hils, LO

Skriver om

Arkiv