FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Det exklusiva i det vanliga


Bybutikens strand. Satava, Åbo 31.12.2013. Foto: Håkan Eklund.

Exklusivt och äkta är sådana ställen där man kan kliva på med leriga skor, eller i oljiga "blåställ". Ett sånt ställe är bybutiken på grannön Satava, intill byhamnen och "stora vägen" som går genom öarna Hirvensalo, Satava och Kakskerta. Här känner jag mig hemma; en fläkt av landsbygden förr i tiden, innan alla själsdödande stormarkets dödade bybutikerna. Hur länge denna skall klara sig, i utkanten av Åbo (15 min bilkörning bort ...), undrar jag ofta över.

Jag brukar parkera bilen nån kilometer innan butiken och sen går jag med hunden och kameran med kaffe och nygräddade sockermunkar som mål. Sånt hittas i bybutikens lilla kaffehörna. Som sällskap brukar jag ha olika typer av yrkesmän som i smutsiga arbetskläder känner sig hemma här, liksom jag själv i mina "hundkläder".

Idag kom två killar i motorbåt från sjön för att få lite varmt i sig. Av snacket att döma reparerade de el-ledningar på öarna som lidit av höstens många stormar. Själv hittade jag en krönika i ett gammalt nummer av affärstidningen Kauppalehti som fick mig att skratta till, högt. Krönikören hade skrivit om julevangeliet i form av ett shoppingbesök; den fyndigaste text som jag läst på mycket länge. Ett skrivhantverk av den högre skolan.

När jag närd till kropp och själ går ut ur butiken i höstvädret (+ 5 C) under årets sista dag och kopplar loss hunden har jag en jagande havsörn (rätt ung) i viken utanför. Solen försöker bryta igenom molnen när jag fotograferar spår av storm, högvatten och slarviga båtägares egendom.

Samtidigt inser jag att jag klarat av att fotografera en dagboksbild varje dag detta år, det har jag aldrig gjort tidigare (ifjol missade jag fyra dagar, glömde ...). I år lyckades det, jippiiiiii!

Nr 365/365.Inlagt 2013-12-31 15:19 | Läst 2943 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Hej Håkan!

Följt dig under året, ofta fina bilder med ngt intressant att läsa. Grattis till att ha lyckats lösa en bild per dag!

Tror det kan vara en rätt stor utmaning som projekt.

Gott Nytt År!

Daniel
Svar från Håkan Eklund 2014-01-01 18:10
Pröva på, det är kul!
Gott Nytt År!
- hawk
Grattis Håkan!!! 365 bilder en bild varje dag. Du har tagit fina bilder.

Gott nytt år!

Peter
Ps. Jag läste Yrjö Kokkos böcker på finska för länge sedan för att lära mig Finska.
Svar från Håkan Eklund 2014-01-01 18:11
Tack; ok - för att få detta att funka får man hålla ribban lågt, när tiden är begränsad. Alla bilder är inte bra, men förstås finns det sådana som jag är nöjd med.
Gott Nytt År!
- hawk
Grattis till det fullbordade projektet. Jag är lite sugen på att prova men har väl inte riktigt bestämt mej ännu. Det är ju lätt så länge man är bortrest men när man sedan återvänder till vardagen och mörkret kommer kanske inspirationen att tryta.
Gott Nytt År!
Lena
Svar från Håkan Eklund 2014-01-01 18:12
Försök att göra det! Inte har det ju någon skillnad var du befinner dig, det blir ju bara mera intressant för sådana som reser ...
- hawk