FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Det lilla landskapet


Utsikt från en motionsväg, Åbo 20.8.2009. Foto: Håkan Eklund.

Ett av de trevligaste "småprojekt" som jag jobbat med på länge är att tillsammans med en kollega göra Åbo stads fina promenadvägar mera kända för icke Åbobor. Det har blivit många och långa vandringar under det senaste halvåret. Ofta använder jag också kvällar, för fotoljusets skull. Försöker nämligen också ta en del bilder av de områden som jag valt att ta med. Och ljuset mitt på dan är ju inget att hurra för.

I varje stadsdel finns det massor med vandringsalternativ, som oftast bara de som bor där känner till. Under projektets gång har jag själv upptäckt massor av nya intressanta ställen, där jag aldrig tidigare satt min fot.

I kväll hittade jag just ett sådant ställe, och jag bara njöt av vandringen genom ett mysigt litet kulturlandskap en bit bort från brusande trafikleder. Ändå nära stan.

Bilden ovan kunde lika bra vara tagen på en ranch i Nordamerika, eller varför inte i Andalusien. En bild representerar ju bara ett fragment av verkligheten (visst kan bilder "ljuga").

Men likadana små pärlor hittas här och var längs de leder som jag kartlägger. I en urban Åboverklighet. Och plötsligt inser jag att stadsplanerarna egentligen gjort ett bra jobb, som när trevliga små motionstigar leds genom egna tunnlar under trafikleder eller med egna övergångsbroar över motorvägar. Sånt kostar ju pengar.

Och trots att nya bostadsområden vuxit som svampar ur jorden, har det alltid sparats skogsområden och andra lämpliga grönområden för rekreation. Med ett eget nätverk av promenad- och cykelvägar. Som många tyvärr inte känner till; därav projektet.

Inlagt 2009-08-20 20:40 | Läst 5298 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera