FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Dokument som inte går att återskapa


Litet urval ur svärmors skolåda. Åbo 31.7.2020. Repro: Håkan Eklund. Nr 213/366.

Fotografering är nog en av människans viktigaste uppfinningar, som samlingen ovan bekräftar. Som skapar dokument som inte går att återskapa, dvs. hur vi alla sett ut under olika skeden i livet.

Bilderna hittades idag när vi tömde svärmors lägenhet. Uppe i ett skåp i en ask hittade vi ett femtiotal fotografier och ett vykort som i sig utgör ett stycke illustrerad familjehistoria.

Lillflickan med dockan är min fru Anita (t.v. med bror), i mitten som tonåring med sin farmor Sigrid f. Spåre (från adelssläkt med rötter till kungahuset i Sverige ...).

Underst Anitas föräldrar Christer och Anja, han född i Viborg (evakuerades undan ryssarna 1939) med svenska som modersmål, gift med Anja från finska Karelen. 

Anitas pappa Christer dog 2007, hennes mamma Anja fyller 92 nästa vecka (8.8.2020).

Vykortet till vänster är daterat 1.3.1953 när Anja som ung sjukskötare var privatskötare för ett rikt par som var på vintersemester i Florida (några månader). Samma år träffade hon Christer, som var läkare. Hans stora passion (förutom frun och familjen) var klassisk musik och var en skicklig violinist. Han byggde själv ett antal fioler, som motkraft till sitt läkaryrke.

Inlagt 2020-07-31 19:28 | Läst 440 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Intressant, gamla biler är nästan alltid värdefulla, här alldeles särskilt eftersom det är din hustru och hennes familj för längesen! hälsningar/ Björn
Spännande fynd. Bilder väcker minnen. Familjefotografier är de viktigare bilderna. Dina bilder får mig att tänka.
Jag har lånat en bild på min mormors far. Det är så fantastiskt att få se en ung släkting med kostym och en cykel. Den bilden är ungefär 120 år. Jag förstår att cykeln var honom kär då han fotograferade sig med den.
Ha det så gott och trevlig helg.
Jerry