FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Drömmar i mörkret


Ett drömyrke? Hirvensalo, Åbo 12.2.2013. Foto: Håkan Eklund.

Varje kväll när jag i mörkret passerar den ensamma flygaren brukar jag tänka två tankar. Den ena är fotografisk, den andra är kopplad till en gammal pojkdröm.

Den fotomässiga är den att jag gillar bilder av människor i sin arbetsmiljö, en typ av miljöporträtt. Ok, detta är en reklambild (vid en busshållplats), att värva unga killar till flygvapnet, men ändå. Det finns så mycket information i bilden, klädseln, redskapen, "maskinen", miljön, associationer som skapas etc.

Skulle vara kul att nån gång göra ett projekt med att avporträttera 50 olika människor i lika många olika jobb.

Den andra tanken som vaknar till liv är den gamla pojkdrömmen att bli flygare. Jag råkade växa upp  i en helt vanligt bondby som låg inom Kauhava flygstridsskolas övningsområde, och kunde dagarna i ända titta på olika typer av flygplan som var ute och övningsflög. Lärde mig massor om flygplan.
Kanske just det ledde till att jag blev fågelskådare ... och senare under första utomlandsjobbet tog jag faktiskt PPL (Private Pilot Licence) ute på Fijiöarna i SW Pacific. Det var en härlig tid.

Ni förstår, att med hunden trampa genom snödrivor i mörker, och börja tänka på ensamflygningar över en söderhavsö - gör att man med mindre kunde bli rastlös. Här gäller det att stålsätta sig, och trampa vidare ...

Att fokusera på nuet. Och förstås, visst är det kul att vissa drömmar åtminstone delvis har kunnat förverkligas.

Nr 43/365.


Inlagt 2013-02-12 19:15 | Läst 1139 ggr. | Permalink
Det var även min dröm när jag var pojke - att bli fältflygare och få spaka dom häftigaste flygplanen. Det var J29 "Flygande tunnan" som var aktuell då.
Tyvärr var jag för lång, men jag tog mig i alla fall till Arméns Fallskärmsjägarskola - så upp i det blå bar det!
Svar från Håkan Eklund 2013-02-13 07:57
Intressant att höra! Att hoppa fallskärm har jag någon gång lekt med tanken att pröva på, skulle vara häftigt.
Uthoppet känns dock aningen skrämmande ... kan jag tänka mig.
- Hawk
Underligt det med flygplan. ´De flesta killars drömmar få bli pilot. Jag som inte har det minsta intresse för bilar
ätr mycket intressad av flygplan. Kan inte en massa men lär lite varje gång jag är med livskamraten på Flygmuseet i Ängelholm. Du borde åka dit sitta i simulatorn och drömma dig bort.

Detta med arbetsbilder är intressant har skaffat på mig en del sådana faktiskt. Gör dit projekt ge ut en bok samt en utställning....det är så avkopplande ha sådana projekt.......gör det nu medan du har livet framför dig....
Hälsningar den hjärtedag
Gun-Inger


Mysig bild med ögon som liknar kattens.