FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En bildskatt


Fotografen Kaj Dahls skärgårdsbilder - en bildskatt.  Foto: Håkan Eklund, 3.2.2012.

Just nu jobbar jag med ett synnerligen intressant projekt. Kompisen Anders F har via intressanta vägar och möten, hittat fotografen Kaj Dahls (1945-2003) "kulturskatt" - som var undanplacerad i ett vindsförråd i Helsingfors. Nu skall vi göra ett temanummer om materialet för tidskriften Skärgård som jag basar för.

Jag har nu i veckor suttit och renskrivit hans dagbok när han i egen motorbåt körde omkring i den västnyländska, den åboländska och i den åländska skärgården och samlade in text- och bildmaterial. I "skatten" finns bandinspelningar, dagboksanteckningar, disketter med bokmanus, buntvis med pappersbilder i svartvitt (se ovan) samt en hel pärm med pressklipp från hans utställningar (också från Stadsmuseet i Sthlm) och pressklipp med bokrecensioner.

Han gav ut fyra fotoreportageböcker om skärgård:  Nyländsk skärgård (1975), I Ålands övärld (1976), I Skärgårdshavet (1987) och Smugglare i skärgård (2003). Materialet är unikt så till vida att han kom att dokumentera den sista generationen med utskärsbor som ännu i mitten av 1970-talet levde på fiske och (delvis) småbruk. De var de sista genuina skärgårdbor, i en tusenårig kustsvensk skärgårdkultur i Svenskfinland, som ännu levde av havet.

Det är intressant att läsa bokrecensionerna, som ofta är skrivna av recensenter som inte förstod värdet av hans kulturgärning, utan hängde upp sig på ovidkommande detaljer och tillkortakommanden som egentligen var förlagets missar. Men det är en lång historia.

Hans bildmaterial är idag unikt och bildkopiorna håller mycket hög standard, både kompositionsmässigt och rent fototekniskt sett (= gott mörkrumshantverk).


Inlagt 2012-02-03 21:43 | Läst 1995 ggr. | Permalink