FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En gammal trotjänare


Min första handkikare (8x30). Pandros 27.7.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 208/365.

I mina gamla fältanteckningar från mitt första år som fågelintresserad står noterat för den 24.5.1965: Köpte kikare Meopta 8 x 30 i Nykarleby. Kostade 85 mark.

Det är kikaren på bilden ovan. En verkligt gammal och fin trotjänare.

Enligt anteckningarna som var mycket detaljerade de första åren såg jag 75 olika fågelarter 1965, alla nya ... Följande år (1966) såg jag 120 olika arter, 47 arter var nya. 1967 såg jag också 120 olika arter, 12 var nya. 1968 var årsnoteringen 155 arter, 28 var nya. Och så vidare. Att notera är att vi  (jag och kompisen Johan Antus) ännu då bara rörde oss i hemknutarna, i hembyn och runt om i den lilla kommunen Oravais. Fortskaffningsmedel var cykel och moped, förutom apostlahästarna ...

Sen vidgades vyerna. I ett skede försökte jag räkna hur många arter jag har sett totalt under decenniernas gång i samband med arbetsuppdrag/semesterresor (Europa, Asien, Afrika, Nordamerika, Australien, NZ etc.) och kom till 4000 - 5000 olika arter. I sig ganska meningslösa siffror; jag minns ju inte ens längre vad de hette ...

Känner att det är mera  värdefullt att koncentrera sig på Skandinavien/Europa/västra Palearktis som områden. Där arterna är  bekanta och "hanterliga".

Idag blev det fyra nya arter för året: hornuggla (hörde mattiggande ungar), rostand, rödspov och stäpphök. Alla sedda inom en timmes tid på en fin fågellokal utanför Björneborg (vidsträckt strandområde). Rostanden har jag vetat om, hittades bland sex gravänder. Rödspov och stäpphök (ung fågel) blev en fin överraskning.

Har nu loggat 198 arter i år (några arter sedda i Sverige, några i Estland - resten i Finland). Helt "ovetenskapligt och onyttigt" i sig, men trevligt ändå.

Att sätta mål ger motivation/skapar aktivitet; har 200 som mål för i år (i Finland), dit når jag nog så småningom.

Inlagt 2017-07-27 23:06 | Läst 1951 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera