FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En historia


I skymningen utanför mitt fönster. Hirvensalo, Åbo 1.6.2012. Foto: Håkan Eklund.

Sökte ett dokument i skrivbordslådorna och hittade ett gammal julkort från Tasmanien, från NZ-vänner som vi i tiden lärde känna på Fijiöarna. Hittade en mejladress på kortet, försökte chansa - men mejlet kom i retur. Synd att mejladresser tenderar att bytas ut så ofta ...

Vet någon hur man hittar folk i Aussieland? Detta kivipar med det vanliga efternamnet Brown (och lika vanliga förnamn Allison & Matthew) finns det ju miljoner av. Finns det månne någon "Eniro"-motsvarighet i Australien? Vi har nog en snailmailadress, men har inte tålamod att vänta på sånt ...

Kommer plötsligt ihåg hur Matthew (efter att ha rökt lite väl mycket av det goda ...) på ett partaj försökte göra sig rolig på Finland, och ifrågasätta hur någon kan leva i sådana gudsförgätna avkrokar (ja, ibland brukar jag nog undra detsamma ...) som ingen känner till.

Då kastade jag in en liten motstöt och frågade om han kände till James Cook? Förstås, gjorde han - och undrade vad det hade med Finland att göra. Och se, då slog jag till med Herman Spöring från Åbo som var med på Cooks första världsomsegling och var med och ritade första kartan över Nya Zeelands kuster, med början i oktober 1769.

Spöring som var urmakare hade fixat ett navigationsinstrument (en kvadrant) som infödingarna på Tahiti hade pillrat sönder, det gjorde James Cook mycket glad, och han beslöt att namnge första ön de mötte. Det blev sen Sporing Island, en liten ö utanför nordön vid Tolaga Bay på östkusten i N.Z. Idag har ön fått tillbaka sitt ursprungliga Maurinamn.

Efter detta tystnade kompisen Matthew, och insåg att vi trots allt representerade Gamla världen och allt vad detta innebar. Och festen kunde fortsätta i den tropiska natten medan bränningarna från Stillahavet dånade i bakgrunden och palmkronorna rasslade ovanför oss i trädgården ...

____________________________________________________________________

Så här beskrivs Spöring på Wikipedia:

Herman Dietrich Spöring den yngre, född 1733 död 1771, var en finländsk naturvetare och urmakare. Han deltog i James Cooks första forskningsresa och blev på så sätt den första finländaren, som besökte Nya Zeeland och Australien.

Man vet ganska lite om den unge Spörings ungdomstid. Han fick namn efter sin far som var professor i medicin vid Åbo Akademi, vilket säkert medförde att han fick goda förutsättningar för en akademisk karriär. Man vet att han studerade medicin i Åbo, men avbröt i något skede sina studier och gick till sjöss. Han bosatte sig senare i London och fungerade där som urmakare. Han verkade också som sekreterare för den i England verkande svenske naturvetaren Daniel Solander.

När James Cook år 1768 begav sig på sin första forskningsresa, deltog även en noggrant utvald grupp forskare. En av dessa var Daniel Solander. På så sätt fick även Spöring en möjlighet att delta i Cooks forskningsresa, där Solander ansåg sig behöva sin sekreterare också under resan.

Under resan hjälpte Spöring Solander med naturvetenskapliga forskningsuppgifter. Han var en skicklig tecknare, så på hans ansvar låg bland annat forskningsresans vetenskapliga dokumentation. Urmakarens kunskaper fick Spöring också användning för, när han blev tvungen att reparera mätinstrument som medförts på resan.

Spöring besökte med Cooks forskningsgrupp bland annat Tahiti, Nya Zeeland och Australien. På återresan insjuknade Spöring i rödsot och dog ombord på fartyget i januari 1771. Han begravdes på Indiska oceanen.

Inlagt 2012-06-01 21:08 | Läst 2094 ggr. | Permalink
Otroligt vacker bild! Som den ljuvligaste tavla!
Ha det fint!
Svar från Håkan Eklund 2012-06-02 09:29
Tack för det; känns lite oförtjänt att den blev rätt fin. Höll på att glömma att ta "dagens bild", det skymde och regnade, gick ut på altanen och tog ett 10-tal bilder av den blommande busken. Kan bli fin på canvas.
- Hawk
Härlig historia och helt makalöst fin bild!
Trevlig helg!
ewa
Om du fortfarande letar så kan jag rekommendera www.whitepages.com.au för de levande och www.ancestry.com.au för de som inte är med oss längre (i Australien).
Tyvärr måste man fylla i ganska mycket för att få något svar alls, men detta är vad som erbjuds - utanför den federala polismyndigheten (www.AFP.gov.au), körkortsregistret och elektorslängderna - men skall man komma någonvart med dessa så måste man ha bra skäl - här är allt så "privat".
Ha de'
Johan (i Adelaide)
Svar från Håkan Eklund 2012-06-18 15:02
Tack för detta!
- hawk