FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En journalistisk thriller


Hemmavid. 30.7.2013. Foto: Håkan Eklund.

Ok, nu har jag stormläst Mark Bowdens  journalistiska thriller "Döda bin Ladin" (284 s, 2013). En otroligt intressant och substansrik bok som gav en insiktsfull beskrivning av det decennierlånga spaningsarbete som till slut ledde till gömstället i Abbottabad, Pakistan. Det är en andlöst spännande skildring från början till slut; Mark Bowden räknas som en av de främsta reportageboksförfattarna i världen - jag håller med!

Det gav också en ny bild av president Obamas klokskap och ledarskapstalang som överbefälhavare (trots motståndarnas hyckel); under Obamas presidentskap har terroristledare en efter en hittats och "putsats bort". Redan innan han (Obama) var känd för en bred allmänhet pekade han på att hela Irakkriget var ett sidospår som inte hade något med bin Laden att göra ...

Jakten på terrorister och deras ledare kan inte skötas av reguljära arméer, utan av specialister - allt från datanördar till specialicerade kommandosoldater, det har skötts exemplariskt under Obamas tid.

Trots att man bara bedömde chansen som 50/50 att det skulle vara bin Ladin som fanns i byggnaden i Abbottabad, och att tillslaget skulle lyckas (2.5.2011) som alla inblandade visste var ett vågspel - vågade han ge grönt ljus för uppdraget. Det var att sätta hel sin presidentkarriär på en bricka ...

Och allt började fel (första helikopterna krachlandade; den upphettade luften under koptern klarade inte av att hålla den uppe när de skulle fira sig ner till taket ...) -  men de improviserade och fixade jobbet.

Läs boken!

Nr 211/365.

Inlagt 2013-07-31 12:51 | Läst 4664 ggr. | Permalink
Tyckte filmen om händelsen var sevärd. Ska absolut läsa boken.
Svar från Håkan Eklund 2013-07-31 14:44
Har inte sett filmen; titel, år?
Ja, boken är mycket informativ. Jag har fått en ny förståelse för all den "övervakning" som sker virtuellt ...
Att jaga (söka, hitta, urskilja) enskilda individer (bland miljoner) som planerar terrorattacker mot oskyldiga människor kräver nya grepp.
- hawk
Svar från Håkan Eklund 2013-08-04 21:28
Tack!
- hawk