FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En kort nostalgitrippKlar för höbärgningsarbete. Kimo, Oravais. Foto: Håkan Eklund.

Det är tidigt 1970-tal. Min yngre bror Mikael är ca femton och har kommit med familjens Jupiter-moped till hövallen i Kimo ådal. Åkerskiften kallade vi rätt och slätt för "Hagan" på dialekt (= Hagen). Han har "högaffeln" med, klar för arbete. Vi barn var ju alla viktiga kuggar i familjejordbruket som på den tiden handlade om fysiskt arbete i ordets rätta bemärkelse. Lediga dagar (förutom söndag) under skolledigheten sommartid var ett okänt begrepp.

Mikael lyssnade på Eric Clapton från en C-kassettbandspelare så fort tillfälle  gavs; han kunde lika gärna ha blivit musiker (bidde så småningom en skogsbruksingenjör).

Detta är en tid när ett långt hårsvall gällde, och vida byxbuntar. Mor har lappat byxorna på åtskilliga ställen och han har lyckats  få hål på ett ställe till, troligen har byxbunten fastnat i någon vass mekanisk del; kanske på traktorn?

I bakgrunden skymtar gråalarna ner vid ån, och tomma höstörar. Men gräset är långt, "nyvällon" kallade vi gräset som växte upp efter första skörden. Jag måste söka i arkivet för att hitta datum, och förstå sammanhanget; minnet är en dålig dagbok. Till vänster skymtar också en gammal tröskria på grannens skifte, under nedmontering. Kanske stockarna skulle sågas till ved?

Jag har fotograferat med min Canon FX med 135 mm/f 3.5 på Kodak TRI-X; har tydligen fått repor i negativet - eller kanske i labbet?

Med Göran Segeholms "bildvärdeskategorisering" inser jag att bilden har ett högt innehållsvärde, en bild som inte kan skapas på nytt som tidsenlig dokumentär bild.

Detta var då. Nu är nu.

PS
Hittade några bilder till tagna vid samma tillfälle som förklarar jobbet: pappa hade sparat några åkrar med timotej som skördades med självbindare (en maskin som fanns innan skördetröskan kom på marknaden) för att ta tillvara gräsfrö ...  (en alltför lång historia för en blogg att förklara för den agrart oinvigda ...).

Inlagt 2017-05-19 21:01 | Läst 390 ggr. | Permalink
Oj, vilken fantastisk bild! Ja, innehållsvärde är bara förnamnet. Repor i neggen, har hur många repiga neg som helst. Men framkallade själv så har ingen att skylla på...
Svar från Håkan Eklund   2017-05-19 22:11
Så är det!
- hawk
Läcker bild, visar hur det var då.. Själv hade jag gissat på tio år tidigare..
Hälsn!
Svar från Håkan Eklund   2017-05-19 22:11
Ser att jag skrev fel (1979), alltså början av 1970 skall det vara.
- hawk
ehrsa   2017-05-19 22:14
Aah, då stämmer det bättre med mitt minne.. är förvånad själv att jag kunde få till den 'minneskänslan' så pass bra.. :-)
Hälsn!
Vilken bild du har vaskat fram! Helt underbar!
Kanonbild både som tidsdokument och som familjebild, min bror hade en likadan moppe, jag hade en Puch. Ha det gott, LO
Ett härligt tidsdokument, riktigt fint och reporna spelar ingen roll.
En bild jag tycker mycket om och som jag betraktat en lång stund. Därtill en text som har så mkt värdefullt innehåll, tack Håkan!/ Björn T
Mycket bra bild, från det svunna samhället,Toppen!!/ NE

Skriver om