FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En kulturpärla


Bokgalleri Laterna Magica - ett av mina favoritställen i Helsingfors. 26.9.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 269/365.

På bilden ovan kollar nya ägaren och VD:n Eira Sillanpää priset på några fotoböcker som jag hittade i hennes hyllor. Här kunde jag tillbringa en hel dag. Det är lätt att känna sig välkommen i detta antikvariat med intressant fotolitteratur, också på svenska. De har också spännande galleriutrymmen för fotoutställningar.

Dessutom pratar Eira en bra svenska (har jobbat i Stockholm), som inte är någon självklarhet i Finland.

Här ett utdrag ur ett pressmeddelande från hösten när hon tog över företaget:

Laterna Magica är en mötesplats för konst- och kulturintresserade i Kronohagen i Helsingfors. Antikvariat specialiserar sig i foto-, film-, och konstböcker. Laterna Magica är också konstgalleri. Utställningsutrymmen är unika och ett rummen har en 1,8 miljarder år gammal berggrund som golv. 

Bokgalleriet, som grundades i 1989 är en kulturpärla mitt i Kronohagen i Helsingfors. I galleriutrymmena har det hållits nästan 800 utställningar och antikvariatet har en av de finaste boksamlingarna i vårt land.

De nya ägarna kommer från litteraturens och musikens värld. Eira Sillanpää har jobbat flera år inom bokbranschen. Senast har hon jobbat som en producent i Otavamedia och blir nu en ny företagare.

Hon bekantades med antikvariatverksamhet under studenttiden i Jyväskylä universitet då hon också jobbade på Päijänne Antikvariaatti. ”Att jobba på antikvariat var nästan som en annan högskoleutbildning i litteratur”, berättar Sillanpää.

Tapio Wilska är musiker och ljudtekniker med litteratur och fotografi som hobby och känner sig hemma i bokgalleriet. Böcker och konst förblir hjärtat av verksamheten i Laterna Magica.

"Vid sidan av utställningar (fullbokat för resten av 2018) har vi planerat andra evenemang t.ex. konserter och kurser”, förklarar Tapio Wilska om de nya företagarnas framtidsplaner.

Inlagt 2018-09-26 18:53 | Läst 3255 ggr. | Permalink
Snart åker vi till Helsingfors. Då har vi ett nytt mål på resan. Jag älskar antikvariat. Och är det foto och bild dessutom då är himmelriket nära.
Ser helmysigt ut och din berättelse låter intresset växa! / Björn T