FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En lögnens värld


Skymningen sänker sig, Aura å, Åbo. 25 januari 2012 kl.16.55. Foto: Håkan Eklund.

Den stora miljöskandalnyheten som ventilerats i medier den senaste veckan handlar om ett enormt utsläpp av fosfor från en rysk "konstgödselfabrik" börjar nu tystas ner av ryska myndigheter. Det handlar om tusen ton fosfor om året som sipprar ut genom ett enda dike från en "dump" i närheten av fabriken.

Såg idag på teve när en kvinna i samhället blev intervjuad, hon sade att fisken i området inte gick att äta, att den luktade så illa att man inte ens ville röra den. En finsk miljöexpert som besökt området säger att de siffror som fabriken uppger, endast handlar om det som kommer från produktionen, alltså inte från avfallshögarna utanför ... (som är det stora problemet).

Under en mansålder har Östersjöns ekosystem "gödslats" till oigenkänlighet; våra barnbarns dom över vår generation kommer inte att vara nådig.

Det är i en lögnens värld vi lever.

Detta är klippt från Yles nyhetssida ikväll:
"Fabriken Fosforit ligger på Finska vikens södra kust och är en Rysslands största producenter av mineralgödsel. Finländska miljömyndigheter anklagade nyligen fabriken för allvarliga miljöbrott; stora mängder fosfor uppges rinna via floden Luga ut i Finska viken.

Enligt Kommissionen för skydd av Östersjön Helcom belastar Fosforit Östersjön med hela tusen ton fosfor om året, det vill säga lika mycket som hela Finland släpper ut. Men fabriksledningen dementerar alla anklagelser.

Enligt företagsledningen släppte fabriken ut cirka 35 ton fosfor i fjol, helt lagligt. Helcoms ryska samarbetspartner bekräftar uppgifterna. Vice direktören för Helcom i Ryssland Larisa Makarova säger att det visserligen stämmer att andelen fosfor i floden Luga ökat de senaste åren, men enligt henne är det ändå inte korrekt att hävda att gödselfabriken skulle vara skyldig till utsläppen.

Gödselfabriken Fosforit tog i dag nya prover på andelen i fosfor i vattendragen kring fabriken. Företaget meddelade också att det är berett att samrbeta med finländdska miljömynddigheter för att lokalisera källan till utsläppen.

Finländska miljöexperterna fick inte delta i dagens presentation på fabriken, trots att de hade planerat att göra det."

Inlagt 2012-01-25 22:00 | Läst 2249 ggr. | Permalink