FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En milstolpe - 13 år senare


Mösspåläggning i Solennitetssalen i Åbo, 5 maj 2010. Foto: Håkan Eklund.

Det känns inte alltför avlägset när jag hösten 1997 började skjutsa sonen Robert till Cygnaeus förskola inne i Åbo centrum. Småningom under senhösten började han upptäcka bokstäver och siffror, först från bilarnas registerplåtar i kön framför, sen från lysande neonskyltar i höstrusket. Jag minns ännu hur han långsamt stavade till namnet Andelsbanken, från en lysande skylt. År 2001 när han och jag körde upp till Nordnorge för att fågelskåda kunde han 600 fågelnamn utantill, på latin!

Nu under veckoslutet, 13 skolår senare, fick han sitt studentbetyg och sin vita studentmössa under högtidliga former i Gamla Akademihusets solennitetssal i Åbo, som idag fungerar som festsal for Åbo Akademi och Turun Yliopisto.

En första utbildningsetapp är alltså avslutad. Trots att många av de nybakade studenterna till det yttre såg mycket vuxna ut, är det ännu rätt mycket ”barn” i dem ... Och man inser vilken lång process det ändå är att bli vuxen. Vackert så.

Katedralskolan i Åbo är det svenska gymnasiet i Åbo med anor från den medeltida katedralskola som antas ha grundlagts år 1276. Undervisningen är högskoleförberedande och organiserad enligt det årskurslösa systemet. Skolan har i år, läsåret 2009-10, 265 elever och 23 lärare. Av dem skrev 98 sin studentexamen nu i vår.

Inlagt 2010-06-07 19:24 | Läst 4542 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Skriver om

Innehållskategorier

Arkiv