FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En natt i skogen


Ormbär (Paris quadrifolia), Fiskars, Västnyland. 22 maj 2010. Foto: Håkan Eklund.

Var ute i markerna under veckoslutet med mina duktiga Artkursister; hade Esko V med som växtspecialist. På förmiddagen gick vi i shorts och svettades, på kvällsidan vadade vi i hageldrivor till ett vindskydd i skogen där vi skulle övernatta! Området hade fått ett ovanligt intensivt åskoväder över sig som slog sönder alla blommande växter ...  Denna vackra blomma låg norr om ovädret, och klarade sig.

Kolla in allt pollen på ståndarknapparna! Pistillen i mitten är svart. Senare förvandlas ju frukten i mitten till ett stort blåsvart och mycket giftigt bär. Ormbäret växer på fuktiga och skuggiga ställen, som denna som växte under en skuggig buske. Blommorna utsänder en obehaglig doft som lockar pollinerande flugor till sig.

Trots att vädret ändrade efter ovädret (blev regnigt och svalt ...) var det mycket skönt att sova i fina timrade vindskydd intill en dimhöljd liten insjö. På natten ropade storlommen några gånger, en berguv hoade till en endaste gång och på morgonen var det skönt att från en varm sovsäck lyssna till sjungande trädpiplärka, taltrast, dubbeltrast, trädkrypare, rödhake och en hes gök.

Både under sen kväll och tidig morgon, när vi satt och filosoferade vid lägerelden konstaterade vi att vi hade det mycket lyxigt med en enkelhet som egentligen är mycket exklusiv. Människan mår allra bäst nära naturen. Det är där vi hör hemma.

Inlagt 2010-05-24 19:28 | Läst 6103 ggr. | Permalink
Fin beskrivning av en naturupplevelse. Visst är vi otroligt lyckligt lottade i Norden som har obegränsad tillgång till en variationsrik natur att ladda batterierna i.
Bra bild på ormbärets blomma. Den har jag visst missat. Kommer man bara tillräckligt nära marken öppnar sig en helt ny, fantastisk värld.
Mvh,
Tommy
Svar från Håkan Eklund 2010-05-26 20:53
Ja, det nordiska ljuset är fint. Bara man skulle orka vara uppe på nätterna (åtminstone tidiga morgnar) och ströva omkring med stativ och trådutlösare ...
Egentligen borde man ju svänga på dygnet, sova på dagarna och fota på nätterna.
h. Håkan