FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En otacksam uppgift


På väg till direktsändning: Johan Franzén t.v. Bettins Sågbom i mitten, Nils Torvalds t.h. Helsingfors 21.4.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 110/365.

Från lugnet ute på stugan i ådalen och vårdagar vid havet i Oravais till en teve-studio i Helsingfors, och i direktsändning där ett känsligt och eldfängt ämne diskuterades - det om något är kontrasternas kontrast.

Men vad gör man inte när en programledare ringer och pratar vackert ...

Jag och Johan Franzén (biolog) representerade bara oss själva; de andra hade många viljor att anpassa sig till (väljarkår, jägarkår, regionala beslutsfattare).

Jag hann bara ut ur studion efter sändningen innan företagaren och jägaren Johan Mörn från Åland skickade ett elakt sms. Han är företagare på ett fint skärgårdshemman (Silverskär) på norra Åland som jag presenterat vackert och positivt i artikeln "Stor efterfrågan på kvalitetsjakt" publicerat i tidskriften Skärgård nr 1/2013. Otacksamhet är världens lön ...

Är det något jag lärt mig i livet är att "Hur man än är, kan man inte vara alla till lags, och då kan man lika bra vara sig själv".

Johan Franzén som var med i debattprogrammet har jag också intervjuat för en artikel, han och hans fru (båda från Helsingfors) köpte ett gammalt skärgårdshemman på ön Bänö, i Föglö för 40 år sen (vackert ställe; ett naturparadis).

För inte alltför länge sen tog han hand om en blyförgiftad havsörn på sin ö, som han försökte sköta - men örnen dog. Fågeljägarna på Åland använder fortfarande blyhagel (ett jävla gift = en av de största orsakerna till att havsörnar dör ... efter att ha ätit sjöfågel med blyhagel ...).

Här på fastlandet i Finland är blyhagel förbjudna.

Franzén kom kvällen innan med egen motorbåt från sin hemö till min ö (Hirvensalo), och sen körde vi i min bil till storstaden. Franzén är en av de få modiga röster på Åland som vågar ha en kritisk åsikt angående vårjakten på flyttfågeln ejder, mitt under känsligaste häckningstid i skärgård ... (tradition ...).

Däremot fick jag ett bra intryck av "motparterna" i diskussionen; EU-parlamentarikern Nils Torvalds skulle jag gärna lära känna bättre, och diskutera mera med - en synnerligen aktiv yrkespolitiker.

"Den omstridda vårfågeljakten. Åland har beslutat att tillåta vårfågeljakt stick i stäv med EU-s fågeldirektiv. Vad väger tyngre - fåglarnas bästa eller jakttraditionerna? I debatten deltar EU-parlamentariker Nils Torvalds (sfp), lantrådet Katrin Sjögren (Ålands landskapsregering), Johan Franzén skärgårdsbo och tidskriften Skärgårds mångåriga redaktör Håkan Eklund. Programledare Bettina Sågbom."

Inlagt 2017-04-21 07:45 | Läst 1409 ggr. | Permalink
Ja, det är väl inte så att jakten införs för att en vintersvulten allmoge ska få en rejäl dos färskmat och omväxling till saltströmmingen. Eller?
Med vänlig hälsning Gunnar S på andra sidan Ålands hav.
Svar från Håkan Eklund   2017-04-21 12:49
All fågeljakt idag är nöjesjakt! Som i de flesta civiliserade kulturer för under sensommar och höst.
- hawk
Är detta sevärt på webben.
Gun-Inger
Svar från Håkan Eklund   2017-04-21 20:29
http://arenan.yle.fi/tv

Men jag vet inte om man kan se detta i Sverige?

- hawk
Hej Håkan!
Jag skrev:

"Hej Det var lågvattennivån för ett debattprogram! Hälsningar från Johan Mörn skärgårdsälskare."

Jag tycker inte det var särskilt elakt skrivet och det är tvivelaktigt om det är vänligt att av dig att skriva så på detta forum utan min vetskap och den ringa åsikt jag yttrade efter programmet. Du svarade ej på mitt meddelande så jag trodde att jag hade fel nummer. Om du svarat ngt. skulle vi kanske kunnat reda ut vad som uppfattades som elakt och inte belastat detta forum med dylikt.

Jag tyckte dock att programledaren var partisk och att ingen jagande skärgårdsbo kom till tals.
Hoppas vi kan träffas igen Håkan och diskutera vidare frågan.

En skärgårdsälskande Ålänning som försöker leva med naturen.

Jag fick ett gott intryck av dig när vi träffades senast, men meningsskiljaktigheterna kom kanske aldrig fram då.

Hälsningar Johan Mörn

Skriver om