FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En underbar berättare


Läser klassikern på nytt. Pandrosbacken 27.6.2018. Foto: Håkan Eklund.

Höll på med en bok om amerikansk utrikespolitik när ögonen föll på bokryggen till klassikern ovan. Började bläddra i den, började läsa lite, och märkte att jag ingenting mindes av boken som jag läst för decennier sen.

Författaren Yrjö Kokko tillhör definitivt en av mina finska berättarfavoriter; han som räddade sångsvanen från utrotning i början av 1950-talet, med boken Sångsvanens land (som jag berättat om tidigare).

Skraktorpet (utkom på svenska 1958)  handlar om hans dröm att fotografera häckande salskrake, som han fick häckande i en holk intill stockhuset han lät bygga uppe i Lappland. Han hade en handfull holkar med häckande knipa, en med salskrake, men hur han än vaktade på dem lyckades ungarna lämna holkarna utan att han fick en enda bild, under den första våren.  Senare år fick han bilder (men dit har jag ännu inte kommit).

Så här skrev han halvvägs in i boken:

"Denna fågelvår höll på att göra mig galen. Här hade jag klättrat i trän, suttit i kameratältet hundratals timmar, förlorat nästan två månader av min tid, till nästan ingen nytta. Jag visste inte hur knipornas parning går till, jag visste inte hur knipungarna kommer ur boet, och knipornas förlovningsceremonier var kanske idel inbillning; absolut säkra bevis hade jag ju inte. Nu kunde jag inte längre sitta i tält alla morgnar. Jag måste tjäna pengar, få någonting gjort."

Och hans sätt att skriva tilltalar mig, en härlig blandning av natur- och kulturhistoria, med reportageliknande dialoger och med ett stuk av filosofisk romanprosa. Boken skall ännu i natt fixas; här uppe i Österbotten är det ju nätterna lika ljusa som en mulen dag.

Holken på bilden hittade jag på en servicestation i Viitasaari, på väg till torpet från östra Finland. En ovanligt välbyggd knipholk som också duger för pärluggla.

Yrjö Olavi Samuli Kokko född den 16 oktober 1903 i Sordavala, död den 6 september 1977 i Helsingfors, var en finländsk veterinär och finskspråkig författare, som skrev naturskildringar från Lappland.

Inlagt 2018-06-27 20:26 | Läst 2863 ggr. | Permalink