FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En utställning att inte missa


Inför Nick Brandts elefant. Fotografiska, Sthlm 14.12.2011. Foto: Håkan Eklund.

Mitt första möte med Nick Brandts produktion inträffade vid ett bokbord i Finlandiahuset i H.fors i oktober 2009. De finska naturfotograferna hade sin årliga fotofestival i samband med att Årets Naturbild korades, och bokflödet var som vanligt överdådligt.

Plötsligt står jag och bläddrar i en bok med sepiatonade safaribilder som får mig att häpna: äntligen en fotograf som lyckats göra konstverk av "helt vanliga vilda djur" som alla möter på en safari i Afrika. Boken i min hand var  Nick Brandts "On this Earth. Photographs from East Africa" (2005), som med ens var min. Då visste jag inget om denna Nick; nu vet jag (och många andra) mera.

I går tillbringade jag timmar på Fotografiska, och njöt mer än jag kanske någonsin gjort på en fotoutställning. Först och främst hade jag gott om tid, hängde på handtaget redan innan de öppnade kl. 10 (hade promenerat hela vägen från färjhamnen i Värtan), och hade halva dagen till förfogande (möte med Nafo-examinatorer på Kamera och Bild sent på e.m. - men det är en annan historia) - och kunde alltså unna mig lyxen bara att njuta. Utan brådska.

Och det vill jag säga: den som bara kan och hinner, skall absolut kolla in denna magnifika utställning! Helt enkelt underbar! De enormt stora bilderna passar som hand i handske på Fotografiska, som är gjort för riktiga fotouställningar, med en perfekt punktbelysning i annars halvmörka utrymmen; det är som att vandra i en helt annan värld, där man lätt dras in i fotografens. Som förstås är meningen.

Först hade jag låst in kameran med kläderna, men sen börjar jag se alla hänförda stadsbarn som guidas runt i små grupper, måste genast hämta kameran ...

Fram till den 8.1.2012 kan utställningen ses (http://fotografiska.eu/). Rekommenderas.

Inlagt 2011-12-15 22:25 | Läst 5654 ggr. | Permalink
Utställningen var helt underbar! Nick använder en Pentax 67II, svart/vit film och inga teleobjektiv, där har vi mod. Han fotograferar lejon med tilt/shift-objektiv..fantastiska bilder!
Svar från Håkan Eklund 2011-12-15 22:59
Ja, visst är det mäktigt att se dessa magnifika djur avporträtterade utan att behöva "plattas till" av stora teleobjektiv!

h. Hawk
Kan bara instämma. En makalös utställning!

/ mvh FiCa1
Svar från Håkan Eklund 2011-12-15 23:00
Ja, makalös är ordet!

h. Hawk
Visst var det en vacker utställning!? Ska ev. gå ännu en gång för att njuta av bilderna. :-)
//Ewa