FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En vecka i Paris


Vid floden Seine, november 2009. Foto: Anita Eklund.

En vecka i Paris var alldeles lagom. På många sätt en härlig stad (men en stenöken är ändå en stenöken ...).

Överraskande att få vandra omkring ostörd, i timmar. Vissa dagar loggade vi 10 - 15 km, upp och ner längs mysiga gator, längs Seine, i konstnärskvarter, i de latinska, beskådande sevärdheter, kors och tvärs med metron.
Överallt. Tills det kändes helt ok att åka hem till ön igen ...

Det blev en hel del fotograferat, mest med det svartvita ögat.

Hittade en härlig bok, "Stolen Moments", med Willy Ronis svartvita bilder från Paris. Boken som var inplastad och helt ny kostade bara 20 euro. 192 sidor i stort format. 
Introduktionen till boken, som är skriven av Jean-Claude Gautrand, är synnerligen intressant och visar att Willy R var en mycket självständig person. Med judisk bakgrund övelevde han tyskarna med en håsrsmån (flydde från Paris till "zone libre" i söder) och fick efter kriget luckrativa uppdrag för bl.a. Life. Men när han inför ett uppdrag krävde att själv få skriva bildtexterna, blev det nej - och då hoppade han av. Han tog bara sådana jobb som han kände sig tillfreds med. Idag har det getts ut ett 20-tal böcker med hans bilder.
Ser här på Fotosidan att Willy R nyligen dött, som 99-åring. Synd att jag inte köpte fler  av hans fotoböcker, vissa kostade bara 10 euro.

Inlagt 2009-11-12 19:32 | Läst 4195 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Skriver om

Innehållskategorier

Arkiv