FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ett effektivt revolutionsvapen


Unga beväringar i Nylands brigad (- 20 C). Februari 2011. Foto: Håkan Eklund.

Länge ansåg jag att det var löjligt att montera in olika typer av "fotoapparater" i mobila telefoner och motsvarande kommunikationsprylar; till vilken nytta tänkte jag. Skall man fotografera kan man ju lika bra använda en riktig kamera, tänkte jag.

Nu tänker jag inte så längre. Nu har jag, liksom miljoner andra, insett styrkan av att kunna dokumentera med dessa enkla mojänger.

Senaste exemplet är folkresningen i Libyen. Trots att regimen på allt sätt försökt stoppa allt informationsflöde ut ur landet har det hela tiden gått att få tag i amatörbilder och videoklipp från de mest horribla situationer. Inte precis upplyftande, men otroligt viktigt för att avslöja vad som pågår.
Tidigare lyckades ju envåldsregimer mycket effektivt filtrera nyheter, dvs. att helt kallt ljuga och bluffa. Som många naiva beslutsfattare/allmänhet runt om i världen sen trodde på. Nu är det slut med det informationsmonopolet.

Förutom att den digitala "revolutionen" var en fototeknisk "revolution", har den visat sig vara ett verkligt revolutionsvapen! Ett av de bästa vapnen den obeväpnade breda massan kan använda för att störta envåldshärskare! Vem hade väl kunnat tänka sig att denna allemanstillgång till enkla och billiga digitala "fotoapparater" kunde bli så värdefulla för demokratihungrande människor!

Min favorit nyhetskanal de senaste månaderna har varit Al Jazeera som mycket väl dokumenterat allt det som hänt i Tunisien, Egypten och nu Libyen. Till stor del har de varit beroende av amatörbilder, tagna med enkla kommunikationsmojänger!

Samtidigt kan man ju förundra sig över hur det är och varit möjligt för vissa "familjer" att göra hela nationalstater till ett privat familjeföretag, som Libyen är ett exempel på.

P.S. Dottern Kiara hade planbyte i Tripoli för knappa två veckor sen, på väg till Accra (redan då tyckte hon att det var en kaotisk flygplats ...). Nu är väl den flygplatsen ett helvetiskt ställe.

Inlagt 2011-02-23 19:39 | Läst 7218 ggr. | Permalink