FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ett stycke fotohistoria


Kommunikation. Hirvensalo, Åbo 4.3.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 63/365.

Hittade i min bokhylla en bok som jag inte tidigare läst, "Pressfotografen Hugo Sundström och hans tid" (2005). Sundström jobbade som pressfotograf för Hufvudstadsbladet i mer än fyrtio år, med start i slutet av 1920-talet och fram till senhösten 1973 när han dog i hjärtattack utan att hinna bli pensionär.

Det intressanta med boken är att den går igenom pressfotografisk historia i både Finland och Sverige, som visar hur länge det räckte innan fotograferna fick den status som de var värda, dvs. att deras jobb var precis lika viktigt som den skrivande journalistens.

"I det hierarkiska samhälle som rådde var  tidningarna inget undantag och pressfotograferna betraktades inte som fullvärdiga journalister och redaktionella medarbetare."

Och på redaktionerna (som inte förstod sig på bilder) klippte man i bilderna och beskar dem till oigenkännlighet, utan att bry sig om fotografens komposition ...

Sen när balansen i "modern tid" var nådd, när fotografernas yrkesskicklighet och tillhörighet var etablerad, har tidningarna inte längre "råd" med egna fotografer ...

Inlagt 2015-03-04 15:42 | Läst 820 ggr. | Permalink