FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ett värdefullt bokverk


Nyutkommet bokverk om Finlands häckande fåglar, en tvåkilos tegelsten. Vänster sida: fjällvråk, höger: Större skrikörn.  Reprofoto 15.1.2020. Nr 15/366.

Fågelforskaren Pertti Koskimis tegelstensbok på 464 sidor i formatet 270 x 205 mm (nästan A 4, väger 1,9 kg) innehåller det mesta som kan sägas om Finlands häckfågelfauna och de 256 arter som häckar/har häckat i landet under de senaste fyrtio åren.

Detta är ett uppslagsverk som också ger en härdad ornitolog en stor tillfredsställelse, speciellt beträffande statistik, trender och om vinnare och förlorare. Här finns allt vad man kan tänkas vilja veta om våra fåglar: beteende, födoval, häckning, biotopval, förekomst, antal häckande par både i Finland/i Europa/i hela världen, antal individer under vintern, hur stor del av Europas population som häckar i Finland, och så vidare.

För mig personligen är det intressant att känna till vilka arter som gör Finland till en viktig häckningsplats för Europas fåglar, nyttig information för en naturguide med utländska kunder. Arter som vi betraktar som allmänna, kan vara ”heta arter” för fotografer utifrån, t.ex. knipan är en sådan.

Av Europas häckfågelfauna finns det fjorton arter där mer än trettio procent av populationen häckar i Finland, av fyra arter (småskrake, svarthakedopping, svartsnäppa och dvärgmås) hittas mer än fyrtio procent häckande hos oss. För en art är Finland speciellt viktig: myrsnäppan – hela 67 procent av den europeiska populationen hittas häckande i vårt land, uppe i norra Finlands svårforcerade myrrike.

Av bokens 1409 fågelbilder har han själv fotograferat 1327, de flesta sen 2014 när han uppdaterade sin fotoutrustning. Strongt gjort.

Inlagt 2020-01-15 22:04 | Läst 302 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Hej Håkan.
Under mina unga dagar var jag mycket intresserad av fåglar och köpte både många böcker och kikare. Men jag blev aldrig den stora amatörornitologen. Troligen hade jag för många andra intressen samtidigt. Men jag tycker fortfarande om att läsa igenom mina fågelböcker. Din här ser väldigt intressant ut och du kommer definitivt att njuta av den.
Med många vänliga hälsningar och god natt från Roskilde / DK.
Nu kan inte jag finska även om mormor är finsk. Finns den på swedish? :)