FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ett verkligt hantverk


Korrekturläsning pågår. Åbo 24.8.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 236/365.

Äntligen så här långt! Det skönaste skedet i en låååång process; detta år blev vi sällsynt sena. Men, bättre sent än aldrig. Väl i handen kommer ingen om något år att undra över vilket datum årsboken trycktes ... Allt är ändå baserat på frivilligt gratisarbete, från början till slut. Det lönar sig inte att bli nervös ...

Jag sitter nämligen just nu och läser korrektur på BioFoto Finlands årsbok 2017 - ett härligt hantverk skapat av 23 BFF-medlemmar som fått ihop 108 sidor text och bild. Vackert så; en gedigen hantverksprodukt som lever länge. En stolthet för vår unga förening. Årsboken är den sjätte i ordningen (den första utkom 2012).

Jag har sen starten fungerat som redaktör (och slavdrivare ...) för att få in material (tiggeri/uppmaningar ... ), skött textredigeringen (ett måste: många fotografer satsar inte på att öva skrivhantverket ...), skött ett begränsat annonsfrieri etc.

Det största jobbet utförs av ombrytaren Magnus Östman (till vardags redaktör för tidskriften Finlands Natur); ett tidskrävande "pillertrillarjobb" som också det skall fixas på egen fritid. Men killen gör ett mycket fint jobb; årets utgåva är igen en pärla.

Och sen är det bara så trevligt att läsa igenom alla texter, där medlemmarna delar med sig av sina upplevelser under året. Detta med text och bild bra förpackat, är något som jag verkligen gillar. Här blir verkligen 2+2 = 5 (se bloggen innan ...), men på ett positivt sätt  ...

Helt "vanliga" bilder i en artikelkontext får liksom ett helt annat värde, än ensamma i ett virtuellt bildgalleri där de klickas bort under bråkdelen av en sekund. En artikel med bra layout förädlar både text och bild, där slutresultatet är en helhet.

Omslagsbilden på årets upplaga (bilden ovan) är tagen av Jens Lax som bor i Vasa (Österbotten) och är en mycket duktig landskapsfotograf.

Inlagt 2017-08-24 18:53 | Läst 1270 ggr. | Permalink