FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Eufori


Strandstenar, Utö, Väståboland. 14.5.2011. Foto: Håkan Eklund.

Två kvällar med ishockeyeufori är inte helt fel! När vi med m/s Eivor passerade ön Jurmo en timme innan midnatt på fredagen sköt Finland sitt första mål mot Ryssland. Och hela båten skakade när vi hoppade och skrek (skärgårdsbor och fågelskådare).
Och vilket mål sen! Det handlar om unga Mikael Granlunds (19 år) lek med pucken, att sekundsnabbt lyfta pucken på klubbladet och helt sonika vispa in det i krysset (bakom huvudet på målvakten) samtidigt som han rundade buren! Sånt kunde ju starta ett nytt vinterkrig, med Putin i publiken. Det måste ju kännas asigt för en f.d. stormakt att förlora mot lilleputtgrannen, dessutom 3-0.
När vi vid midnatt kom fram till fyrön hällregnade det, men det märktes liksom inte - så upplyfta var vi av VM-ishockeyn, att äntligen få chans att spela final mot Sverige. Resten är historia ... (I kväll arrangerades en sjudundrande välkomstfest på salutorget i Helsingfors med 100 000 närvarnade, president Halonen inkluderad).

På lördagmorgon hällregnade det, ännu. Men sånt är bra fågelväder. Då är det ju "nedfall", dvs. flyttande fåglar avbryter flyttningen och kommer ner för att vila och proviantera.  Mitt på dan blev det uppehållsväder.

Och ett sånt myller av småfåglar på nära håll i en liten våtmark ("Sundet") intill bygatan på ön ser man inte varje dag: löv-, gran, ärt-, törnsångare, svarthätta, rödstjärt, buskskvätta, mindre flugsnappare (2), grå- och sv.flugsnappare och så vidare. Som ibland kom på 2 m avstånd när de födosökte. Där borde man sen ha suttit med 500 mm ... Men jag hade hand om en artkännedomskurs, och kunde inte syssla med sånt. Men ett bättre sätt att öva artkännedom på oansenliga sångare (som var tysta) finns inte; normalt känner man ju igen dem via sången - och behöver sällan titta så noga på dem.

Inlagt 2011-05-16 14:54 | Läst 6728 ggr. | Permalink
Vilken fest det måste vara i Finland efter denna seger, hade gärna varit i Helsinfors ikväll. Fantastiskt bra spelat, jag såg inte det på tv utan hörde på radio då jag gick en sväng på stranden här hemma i Hörvik med hunden. Grattis till Finland!