FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fascinerad av Capa


Polygonatum odoratum (Getrams) - giftbär. Hirvensalo 10.10.2008.
Foto: Håkan Eklund.

Läser just nu Robert Capas bok "Slightly Out of Focus" och är imponerad! Inte av bilderna, de flesta av dem har jag ju sett tidigare - men av hans skrivtalang! Vilken stilist! Vilken naturbegåvning! Jag visste inte ens att han kunde skriva ... Vilken begåvning som världen gick miste om; han trampade ju på en landmina  redan 1954 i Indokina. Jag gillar hans stil att skriva, med glimten i ögat.

Blev så inspirerad att jag gick in på nätet och bums beställde biografin "Blood and champagne: The life and times of Robert Capa" skriven av Alex Kershaw.

Annars: igår hällregn, idag strålande sol med massor av flyttande trastar och tranor. Mitt på dan kretsade 300 tranor rakt ovanför huset, ljudligt trumpetande, sen tog de kurs mot S och Estland. Där brukar de proviantera i veckor i tiotusental just den här tiden.

Under hundvandringen på e.m. gick jag och kollade ett ställe där jag tidigare fotograferat blommande getrams. Kom på att jag aldrig fotograferat deras giftiga bär. Hittade några som villigt poserade.

Inlagt 2008-10-10 19:34 | Läst 5382 ggr. | Permalink
Betyg: 5
Fint fångat med färger, linjer och former, gillar skärpedjupet skarpt (« hehe) utan att det känns för mycket macro, kompositionsmässigt känns denna helt rätt för mig personligen--

sådär lite spännande konstnärligt, jag har ännu ej skrivit ut någon enstaka bild härifrån FS "för personligt bruk" (lagligt alltså) men faktiskt skulle jag kunna tänka mig denna bild utskriven på vanligt papper i A3 och slänga upp på väggen hemma i blickfånget nånstans, den liksom växer till sig ju mer jag tittar--

ps. hoppas att du inte tycker att det är respektlöst behandlat av mig för helst skulle jag alltså vilja köpa den av dig som färdig tavla så som du själv allra helst skulle vilja sälja den men såna pengar har inte jag.

Tyvärr. Hälsningar Silja
Svar från Håkan Eklund 2008-10-11 19:23
Hej Silja, du är så rolig ... :-)
Bilden ovan är nog mera ett resultat av tur än skicklighet (det att bladet knölade sig så vackert); men visst är det kul att som vid det här tillfället "ankra" hunden vid ett träd, breda ut regnkåpan på marken och försöka avbilda växten med 100 mm (makro) från olika håll och kanter. liggande på marken. Det är terapi i natur, känns det liksom. Jag är ju en nybörjare på närbilder, har fotograferat i decennier - men bara ägt makron i ett års tid. Men jag har ju via makron hittat en helt ny värld av intressanta motiv!

h. Håkan
det där med att ankra hunden känner jag igen-- va!?

min voffsing är pytteliten men ack så envis, drar och sliter så jag måste tillämpa dominansträning då och då, oftast fullständigt resultatlöst pga av att hon skiter fullständigt i vad jag säger.

Och ändå på hennes modersmål finska. Men hon är en Tipsu, Tibbe på svenska, och dom gör som dom vill. Tipsu kommer från Tibet, rasen var bevarad intakt i över ett tusen år tack vare att hunden ansågs vara helig för att skydda templen högt uppe bland Himalaja-bergen, de skulle skälla skarpt som förvarning om någon var på väg nerifrån dalen--

Nu bor jag bara i en betonglägenhet men suck och pust vad min lilla älskde älskling sköter sin uppgift bra-- hunden vid namnet Wenla alltså.

Snacka om cellminne, genetiskt kodat i voffsingens DNA-struktur för hur sjutton skulle hon annars kunna veta och reagera-- Wenla skäller alltid jätteskarpt när dörrklockan ringer, hennes livsuppgift alltså, men slutar att skälla när vederbörande är inne på mitt revir, bortsett från de som pratar skrikigt och gapigt, då fortsätter hon att skälla som nån slags varning eller nåt.
Svar från Håkan Eklund 2008-10-12 21:52
Normalt är labradoren Buddy tyst och snäll, men om jag använder för mycket tid för fotografering då börjar han skälla. Ja, han skäller ut mig som bara en irriterad hund kan göra. Rena hundlivet!

h. Håkan