FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fijiminnen


Smuttar en kall Fiji Bitter (lageröl) med Peniasi o Tamani, Vanua Levu, Fiji. 30.5.1985.
Foto: Matai Vunibaka.

Liksom många som fotograferar mycket så har jag inga riktiga fotoalbum ... Däremot en massa skolådor fyllda med bilder, mappar med dokument och en och annan bild, en hel garderob fylld med diabilder. Och så vidare.

Här en bild som jag hade limmat upp på en A4 som jag hade haft i mitt fijianska kontorsrum. Bilden togs på en hotellterass i staden Savusavu ute på ön Vanua Levu, jag tillsammans med mina kollegor Peniasi Naisau och Aisea Tamani. Bilden togs av vår "boss" Matai Vunibaka, som dessutom var en Ratu, dvs. tillhörde ett hövdingasläkte. Jag vet att Matai är död, men vet inget om Peniasi och Aisea (som vi egentligen kallade med efternamn) och blir plötsligt bara så nyfiken.  Nu måste jag börja spåra upp mina gamla kollegor. Jag torde ha en mejladress till Matais son; måste genast söka reda på den ...

Tillägg 21.4.2010
Jag mejlade Fiji, och fick genast svar. Wauuuu ... Tänk vad världen är liten. Visst mindes Matais son mig, han var en av mina elever - har nu en hög post inom skogsstyrelsen. Och han berättade att min favorit counterpart Peniasi dog redan 2002 ..., och att Tamani är pensionär och har flyttat tillbaka till sin by. F-n också tänkte jag, varför rusar tiden iväg på ett sånt brutalt sätt. Mentalt sett så tycker jag att jag nyligen återvänt hem från Söderhavet, trots att det är 21 år sen, det har jag egentligen aldrig reflekterat över. Måste se till att planera för en Fijiresa nästa år.
Annars: under våra år på Fiji fanns ingen teve på ön, ingen internet, enda kontakten till Finland var brevledes ... (har en hel kista full med brev), vi hade inga tidningar från Europa etc. Local life; nu med distans känns det unikt att ha fått uppleva den "isolering" som det ledde till, som gjorde att man blev ett med det samhälla man levde i! Som var mycket positivt! Bula vinaka kai Viti!

Inlagt 2010-04-19 20:40 | Läst 6013 ggr. | Permalink
Bodde du på Fiji, eller var det något tillfälligt?
Ja, jag jobbade i ett skolningsprojekt för FN under åren 1984-89, dvs knappa fem år i Söderhavet. Härligt! Kata kata buno vaka levu!

h. Håkan