FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fint möte


Krokus (Crokus vernus), har gjort sitt. Hirvensalo, Åbo 27 april 2012. Foto: Håkan Eklund.

En fin vårkväll;  svårt att vara inomhus. Tog kameran och kikaren och drog iväg ut till grannön.
Innan det kunde jag inte låta bli att göra en liten fotostudie av utblommade "vårlökar" (vet inte vad de heter, och det irriterar ...) i rabatten. De lever ett kort liv. Blommar tidigt och kort, sen bara ramlar de i bitar. (Se nedan = "gåtan" löst, Heléne Alklid föreslår krokus - som förstås är alldeles korrekt).

Hade tänkt fortsätta med lite makrobilder och höll 100 mm på. Det borde jag inte ha gjort. Ute i ekskogen på Runsala börjar trastar och starar varna högljutt, och jag hittar en gammal duvhökhanne sittande på en gren. Och han tittar mest bakåt. Då passar jag på att sakta gå framåt. Till slut står jag rätt nära, får en del "landskapsbilder" med duvhök i ek.

Om jag helst skulle ha haft 70 - 200 mm som jag oftast har som standard när jag är ute och vandrar. Och med 500 mm skulle det ha blivit ett pangporträtt. Trots att jag fågelskådat mest hela mitt liv har jag faktiskt aldrig tidigare lyckats smyga mig på en duvhök, de är ju alerta som tusan - och med en mycket god syn. Men det var ändå ett fint möte, tittade länge på den med kikare. Vackert tvärstreckad (= gammal) över bröstet.
______________________________________________________________________

http://www2.utb.halmstad.se/naturskolan/vartecken/krokus.htm

Crokus vernus

Krokus är inte en vild växt utan en lökväxt som vi odlar här i Sverige. Du kan gräva ner lökarna i september eller oktober månad i en rabatt eller i gräsmattan. Tidigt på våren blommar den med gula, vita eller lila blommor.

Det finns många olika sorters krokus i världen. Den som blommar här i Sverige kallas för vårkrokus. Runt Medelhavet växer det en annan sorts krokus som heter Saffranskrokus. Ur den blomman plockar man de små pistillerna och mal ner dem till ett pulver som vi sedan blandar i vår lussekatts deg. Det går åt 70 000 blommor till ett kilo saffran. Man brukar ha 1g i en bulldeg. Hur många krokusblommor går det åt till en deg?

Inlagt 2012-04-27 21:57 | Läst 4026 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Tjusigt! Mycket härlig bild med fantastiska färger! Trevlig helg/ Elisabeth
Svar från Håkan Eklund 2012-04-28 11:06
Ja, växter är tacksamma motiv!
- Hawk
Vackert fångat! Kan det vara krokus du har fotat?
Mvh Heléne
Svar från Håkan Eklund 2012-04-28 11:05
Precis! Krokus är det! Tack!
- Hawk